Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одржана комеморација најстаријем новинару у Србији Витомиру Бујишићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 01. 2015.

Извор: УНС

Одржана комеморација најстаријем новинару у Србији Витомиру Бујишићу

Комеморација дугогодишњем новинару и уреднику листа „Глас Подриња“, члану УНС-а и најстаријем новинару у Србији Витомиру Вити Бујишићу одржана је данас у Удружењу.

 

У присуству породице, бројних пријатеља и колега о Бујишићу су говорили генерални секретар УНС-а Нино Брајовић и колеге ветерани Растко Гузина,  Радисав Раде Брајовић и Нада Вукићевић.

“Био је редак пример човека који је својом истрајношћу успео да новинарски посао ради седам деценија и да током читаве каријере истраје у заштити професионалних интереса. У новинарству је вештина да када вам неко учини неправду, не постанете њему професионални непријатељ, а Вита је то успео,” рекао је Брајовић и додао да је рад Витомира Бујишића од великог значаја за УНС, али и за историју српског новинарства.

“Радо и често ћемо га спомињати младим генерацијама које школујемо и храбримо да се баве новинарским послом”, рекао је Брајовић, након чега је прочитао песму о Бујишићу коју је написала колегиница Славица Мичић.

Новинар ветеран Растко Гузина рекао је да је Вита Бујишић био један од колега који су “живот посветили новинарству, уградили у њега знање и умеће и који су то увек чинили достојанствено, целовито и одано, из дна душе, пуним срцем. У ову нашу професију узидао је самог себе”, навео је Гузина.

Раде Брајовић за Бујишића је рекао да је био универзална личност.

“Писао је све новинарске жанрове, много је радио, али никада није пропуштао прилику да помогне младим колегама. Вукао је новинаре ка овој професији и мотивисао их да стварају”, рекао је Раде Брајовић.

Витомир Бујишић преминуо је 7. јануара у Београду у 98. години. Рођен је 1917. године у Криваји (Поцерина). Завршио је учитељску школу у Београду.

Новинарством је почео да се бави маја 1945. године као новинар тада тек основаног листа „Глас Подриња“ у Шапцу. Неколико година касније постаје и уредник, а након привременог укидања „Гласа Подриња“, радио је као уредник листова „Нови дани“ и „7. јули“ .

Био је дописник Танјуга из Тузле и уредник и директор Радио Тузле. Након поновног покретања „Гласа Подриња“ крајем 1954. године поново постаје директор и главни и одговорни уредник. Бујишић је био и директор Радио-новинске издавачке и радне организације (НИРО) у Шапцу, одакле 1975. године одлази у пензију.

Витомир Бујишић написао је 28 књига. Члан је УНС-а од 1945. године. Добитник је бројних новинарских награда, међу којима и Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе (2007).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси