Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене награде Удружења новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 12. 2014.

Извор: УНС

Уручене награде Удружења новинара Србије

Удружење новинара Србије (УНС) уручило је данас, на свој 133. рођендан, новинарске награде за 2014. годину. Награда за животно дело уручена је новинару „Вујић телевизије“ из Ваљева и дугогодишњем новинару Радио-телевизије Србије Слободану Раковићу.

Раковић је у току вишедеценијског рада обављао све новинарске позиције: од новинара-сарадника, коментатора, новинара истраживача, до главног и одговорног уредника на радију, телевизији и у штампи. У емисији “Отворено”, која се емитује на регионалној “Вујић телевизији” из Ваљева седам година о актуелним темама критички разговара са еминентним представницима јавног и привредног живота Србије.

Годишња награда УНС-а „Богдан Тирнанић“ за коментар уручена је колумнисти недељника „Време“ Мухарему Баздуљу.

Како је, предлагајући га за ову награду рекао Емир Кустурица, Мухарем Баздуљ један је од ретких који је везао речи достојанство, образовање и истина. Новинар чије виђење прошлости опстаје на чињеницама, историјским фактима и кога радозналост води у будућност. У времену када је идеологија новца заменила све друге идеологије, он нам свима помаже да боље разумемо хаос у коме свет данас живи и он колико-толико од тог хаоса прави ред.

Одговорном уреднику недељника „Време“ Филипу Шварму уручена је награда „Димитрије Давидовић” за ауторско остварење „Херој 1914“.

" 'Херој 1914.' враћа поштовање за правог јунака Првог светског рата у Србији – сељака. Сви подаци у филму су тачни и одлично илустровани. Филм Филипа Шварма даје позитиван одговор на питање које се често постављало у години обележавања сто година Великог рата: може ли се национални историјски наратив испричати на савремен начин", стоји у образложењу жирија.

Награде „Лаза Костић” у категоријама вест и извештај, репортажа и фотографија уручене су новинарки листа „Политика“ Мирјани Чекеревац, дописници Радио-телевизије Србије из Новог Пазара Лидији Дестановић и фотографу листа „Сведок“ Јовану Мирческом.

Мирјана Чекеревац рад српског законодавног тела прати од увођења вишестраначја у Србији. Као врсни познавалац парламента, читаоцима је на једноставан начин објашњавала тешко разумљиве законе, непристрасно извештавала са драматичних седница и писала о посланичким предлозима и иницијативама.

Лидија Дестановић се новинарским послом бави више од две деценије. Своју новинарску каријеру посветила је неговању и побољшању међунационалних односа у Рашкој области - Санџаку. У најтежим временима за ову област Лидија се трудила и успевала да у својим прилозима афирмише и презентује хуманост и толеранцију међу људима и културно-историјско наслеђе.

Јован Мирчески фотографијом бави 35 година. Награђена фотографија снимљена је на Европском првенству у ватерполу у Будимпешти и говори о радости наших најбољих ватерполиста Прлаиновића и Филиповића након што је наша репрезентација победила у финалу са Мађарима.

Специјална награда за публицистику „Жика М. Јовановић“ уручена је дугогодишњем новинару „Дневника“ Жељку Марковићу за монографију „Врдник-међународна прича“.

Монографија је плод десетогодишњег истраживачког рада дугогодишњег новинара-репортера новосадског „Дневника“. Аутор се у награђеном делу бави јавности непознатим међународним везама овог војвођанског места, анализирајући етнички феномен утемељен на суживоту 26 нација.

Колеги Бобану Митићу УНС је доделио специјално признање за оригинални пословни и уређивачки пројекат "Србија на длану".

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, пре уручења награда навео је да је 133. годину постојања Удружења обележила солидарност новинара. УНС је ове године организовао акцију прикупљања новчане помоћи за трансплантацију бубрега новинарки НИН-а Ивани Јанковић, а током мајских поплава, уз помоћ твитер групе "Кабинет" прикупио је више од 30 тона помоћи у вредности од око 4 милиона динара.

Брајовић је навео да је "УНС ове године за бескаматне позајмице и бесповратну помоћ колегама одвојио више од 100.000 евра, а од 2004. године када је основан потпорни Фонд Добрица Кузмић, из овог Фонда и Фонда солидарности наше колеге добиле су више од 1.000.000 евра."

Новинарка Маријана Милосављевић која је својој колегиници из НИН-а Ивани Јанковић даривала бубрег захвалила је новинарским удружењима и колегама на солидарности и помоћи у прикупљању новца за трансплантацију.

"До тренутка када смо Ивана и ја донеле одлуку да ћу јој ја дати бубрег, то је била наша приватна ствар, али од када се УНС укључио у прикупљање новчане помоћи за операцију, она више није била приватна. Хвала свима који су помогли да се новац прикупи у рекордном року. Ово је пример шта новинарска удружења могу заједно да ураде и пример да у нашем друштву није нестала солидарност," рекла је Милосављевић.

Председница УНС-а Љиљана Смајловић рекла је да нам је "Маријана Милосавлјевић улепшала годину и вратила у наше животе оно што смо мислили да је нестало- солидарност".

Фото: Милош Мишков

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси