Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС обележио новинарску славу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 11. 2014.

Извор: УНС

УНС обележио новинарску славу

Удружење новинара Србије (УНС) обележило је данас своју крсну славу, Светог архангела Михаила - Аранђеловдан.

 

Руководство УНС-а, чланови Управе, колеге и пријатељи славу су обележили у просторијама Удружења. Славски обред служио је свештеник Вазнесењске цркве протојереј Миле Милијанчевић.

Новинари Србије славили су Аранђеловдан као своју славу до Другог светског рата а УНС је ову традицију обновио 2001. године.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

22.11.

2014.

anonymous Миле Јаснић Черењски [нерегистровани] у 08:41

Слава по традиционалном обичају

Данас многа удружења и друштва обележавају своје славе, али то чине доста невешто и на начин како им је проповед оставила идеологија комунизма. Не треба то тако чинити. Такве славе и оне еснафске имају у прошлости дубоке корене изворности домаћинске српске крсне славе, и то је оно по чему се ми обичајно издвајамо од других нација. Најизворнији облик српске славе и данас се спроводи још само у Рашком Ибру и Старој Студеници. Из времена светосавља и прве српске државности, када се слава као обичај укоренила у народу, који је у исто време стварао своју државу и своју културу и традицију, као духовну и државну творевину, остали су овде у овом крају Доњег Ибра и данас аутентични, изворни обичаји српских слава и преслава. Шта значи дизање ”треће” чаше на слави, још само се овде може видети. У новинарству, бавећи се српским селом и његовом културом, могу се скромно похвалити да у својој архиви, уз доста тога објављеног у мојим емисијама у серијалу ТРАГ на РТС-у, имам, а и сада снимам све аутентичне изворне славе које се обичавају у Старој Рашки и Старој Студеници...и зато, овом приликом предложио бих УНС-у да одпочне обележавање своје славе на начин достојан јединствености овог обичаја у српској култури. Спреман сам да у томе помогнем удружењу.

Одговори
пет

21.11.

2014.

Д.Илић [нерегистровани] у 16:59

Срећна слава...

... драге колегинице и колеге.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси