Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Данило Бугарски: Преселио сам се на село због неисплаћених хонорара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 11. 2014.

У оквиру пројекта „Цени себе да те цене други“ УНС разговара са новинарима и уредницима о економском положају професије. Након разговора са дописником “Блица” из Александровца Гвозденом Здравићем, директором и главним и одговорним уредником “Браво” радија из Пожаревца Слободаном Васићем, главним уредником недељника „Време“ Драгољубом Жарковићем и новинаром дневног листа “Данас” Бојаном Цвејићем, пети интервју објављујемо са слободним новинаром из Београда Данилом Бугарским. УНС пројекат спроводи уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Данило Бугарски: Преселио сам се на село због неисплаћених хонорара

Данило Бугарски тренутно је слободни новинар. Дуго година радио је за дневни лист „Политика“, али је 2010. године проглашен технолошким вишком и од тада се суди са овом медијском кућом.

 

Новинарством је почео да се бави у бившој НИРО „Задруга“ почетком 1984. године у листовима „Нова задруга“ и „Село“. Како у интервјуу за УНС каже, пратио је српске паоре, село и актуелне пољопривредне теме и проблеме.

„Након престанка излажења ова два гласила у окриљу Привредне коморе Србије, „Политика“ је преузела и поново покренула ревију „Село“ где сам почео да радим као спољни сарадник. У ревији која је касније преименована у „Зору“, 1988. године примљен сам у стални радни однос. Након што је и та ревија угашена, премештен сам у тадашњи недељник „Политикин свет“, где сам писао текстове и репортаже о друштвено-политичким темама. Пошто је и „Политикин свет“ после годину и по дана престао да излази, премештенм сам у „Радио ТВ ревију“, у којој сам, упоредо радећи и за „Политику“, пратио телевизијске теме, ТВ личности, естраду,“ каже Бугарски.

„Радио ТВ ревија“ касније је претворена у „Политикин“ ТВ додатак, а Бугарски је наставио да о истим темама пише за „Политику“. Повремено је писао за НИН, „Илустровану политику“, „Темпо“, „Политику експрес“, „Магазин“...

У „Политици“ има 21 годину радног стажа. Неколико година радио је као спољни сарадник, хонорарац.

„Тренутно сам слободни новинар. У ’Политици’ сам 2010. године проглашен технолошким вишком и од тада сам у судском спору са том кућом, улазим у пету годину суђења са њима,“ прича Бугарски и додаје да се „у овом спору често мењају судије, штрајкују адвокати и да се цео процес превише отегао“.

Бугарски, као и многе његове колеге које су у „Политици“ такође проглашене технолошким вишком, сматра да је незаконито отпуштен.

„Тадашња власт ми је замерала због писања неких текстова, али и многе друге ствари. Само су ми ’преко ноћи’ рекли да сам технолошки вишак. Нисам само ја отпуштен тада, него 100 радника од којих нас 18 води судски спор против ’Политике’,“ рекао је Бугарски.

Сада повремено пише за часопис ’Разбибрига’, коју издаје ’Политика АД’“ и монографију „Пут ка врху“ у издању ’Медиа Инвента’ из Новог Сада“ .

Међутим, како наводи Буграски,  „Политика АД“ је у великој финансијској кризи.

„Плате се примају, али са закашњењем, хонораре нам не исплаћују по неколико месеци, чак и по пола године,“ прича Бугарски и наводи да му је обећано да ће хонорари бити ускоро исплаћени.

„Тренутно ми дугују око 200.000 динара, а немам друге изворе прихода. Моје економско стање је катастрофално. Отишао сам да живим на селу јер у граду не могу финансијски да издржим са оволиким кашњењем хонорара. У селу је лакше, мање новца вам треба и лакше се преживи,“ наводи Бугарски и додаје да чак и кад након неколико месеци стигне хонорар, то буде за један месец, а не за све заостале неисплаћене месеце.

„Док сам радио у „Политици“ био сам веома задовољан. Хонорари нису били превелики,око 50.000 динара али се од тога могло живети, није било потребе да радим додатне послове. Писао сам редовно, никада нисам одбијао да пишем одређене теме и није било проблема“.

Бугарски сматра да је један од разлога лошег стања у новинарству то што „новинари, на жалост, данас врло лако потпадају под утицај странке на власти“.

„Постају послушници, а ми који хоћемо да пишемо објективно ’одлазимо у чабар’ и само ми знамо кроз шта све проживљавамо,“ прича Бугарски.

„Стање у друштву се одражава на стање у новинарству. Лоши људи су испливали на површину, уредници постају људи који немају квалитете који су потребни за професионално бављење новинарством. Они доводе неке своје људе, који су често неписмени, а да не говоримо о нечему другом, и то тако пролази, а новинарство се урушава. Професионално новинарство данас није на цени“, сматра Бугарски.

На питање да ли сматра да треба утврдити ценовник рада новинара/сниматеља/фоторепортера, Бугарски наводи да треба, али под условом да постоји сагласност свих медија како би се тај ценовник и поштовао.

„То би било одлично, али би био проблем ако то медијске куће неће поштовати. Једино ако постоји општа сагласност, то би било корисно за медијске раднике,“ закључио је Бугарски.

Коментари (3)

Остави коментар
пет

06.02.

2015.

sagovornik, razgovora za UNS [нерегистровани] у 02:53

preselio sam se na selo zbog neisplacenih honorara

Drago mi je da ste se oglasili, gospodine – anonimus (No 2). Videćete da će kupus, krastavac, pa i bostan da se zasladite – biti primaran u Srbiji. Znam ja šta je kapitalizam, ali sa stogodišnjom tradicijom... A, ako niste mizanscen – javiete se nama Bugarskima, poreklom sa kosova (Arsenije...) da Vam pokažemo o čemu smo sve pisali. O Kurti, o Murti – a možda i o anonimusima, poput Vas. Javite se da zborimo o argumentima. Pozdrav, ako ste čovek dobre volje... U suprotnom ostaniste gde i jeste. Danilo Banatski.

Одговори
сре

19.11.

2014.

singidunumac anonymous [нерегистровани] у 20:37

(ne)solidarnost

Danilo Bugarski je samo "kap u moru" nepravde u novinarstvu, posebno medju honorarnim saradnicima medija.tu je veliku gresku ucinila esnafska bransa, UNS i NUNS jer nisu konkretnije pokusali da zastite kolege koje su godinama stvarali kapital medijskim kucama (novine se prodavale, a tv i radio proigrami takodje) ali oni koji su honirarno pisali, snimali ili fotografisali, ostajali su "kratkih rukava", odnosno bez ikakvih nadoknada!direktori i glavni urednici medija su se menjali, a hnorari godi nama ostali neisplaceni. nekoliko honoraraca je tuzilo "Vecernje novosti" i sudski su dobili svoje zarade, ali su dobili i "sut kartu" iz ove redakcije. sto je takodje mimo kodeksa i na sramotu oba no0vinarska udruzenja. reci cete da je logicno ako neko tuzi firmu u kojoj radi da ga firma otera, ali ako je firma NAMERNO izbegavala obaveze, odmazda ni u kom slucaju nije smela da se dozvoli...na zalost, novinari nisu ovom drustvu potrebni i to je epilog koji je bio logican...

Одговори
сре

19.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:29

izvinite, ali

ako niste primetili, ovo je kapitalizam, a gazda moze sto god hoce. Nemojte molim vas, kolega, o politickoj nepodobnosti u pisanju o proizvodnji kupusa ili seoskom sajmu na Ubu...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси