Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Цвејић: Економска криза разлог лошег економског положаја медија и новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 11. 2014.

Аутор: К. К. Извор: УНС

У оквиру пројекта „Цени себе да те цене други“ УНС разговара са новинарима и уредницима о економском положају професије. Након разговора са дописником “Блица” из Александровца Гвозденом Здравићем, директором и главним и одговорним уредником “Браво” радија из Пожаревца Слободаном Васићем и главним уредником недељника „Време“ Драгољубом Жарковићем, четврти интервју објављујемо са новинаром дневног листа “Данас” Бојаном Цвејићем . УНС пројекат спроводи уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Цвејић: Економска криза разлог лошег економског положаја медија и новинара

Бојан Цвејић је новинар дневног листа “Данас” од 2007. године. Каријеру је, као и већина новинара, започео у градској рубрици.

 

“Радио сам у градској рубрици, где сам чак у једном период водио и подрубрику 'Београд какав мало познајемо '”, каже Цвејић за УНС.

Прелази на “Друштво” где се претежно бавио медијским темама, али и војском и одбраном. Од 2012. године постаје новинар политичке рубрике где, иако још увек пише о медијима,  остаје до данас.

Осим дневног листа “Данас” Цвејић ради као сарадник или дописник за још неколико медија.

Сарадник је City magazine-а, уредник је и администратор портала Radnik.rs који Данас реализује у сарадњи са Фондацијом Фридрих Еберт, дописник је портала Косово 2.0 (kosovotwopointzero.com) и италијанског онлајн издања L’Indro. Радио је и као сарадник недељника НИН и писао за медијски часопис ЛИНК.

Како каже за УНС, од новинарства се може живети, али само под условом да се ради више послова.

“Може се добро живети, али само ако радите на више места, иначе је веома тешко”, каже Цвејић и додаје да је, док је радио само у “Данас-у” могао да преживи јер је још увек живео са родитељима, али да сада, када има породицу и живи као подстанар у Београду, мора да ради више послова.

Као најтежи период у каријери у финансијском смислу, новинар „Данаса“ наводи 2009. и почетак 2010. године.

“Тада је била велика криза. Сећам се да ми је хонорар био драстично смањен, а зараде су много касниле. Након тог периода стање се мало побољшало па се и зарада повећала,” каже Цвејић и додаје да су данас зараде релативно редовне, па се то може издржати.

“Као и у већини медија, не стигне све увек на време, али није толико страшно како је било тих година. Сада сам задовољан својим хонораром”наводи Цвејић.

Новинар “Данаса” сматра да је лоше стање у новинарству резултат економске кризе, како у свету, тако и код нас.

“Када постоји економска криза у друштву, норамлно је да се то одражава на стање у медијима. Штампани медији претежно живе од огласа, а у стању кризе и огласа је мање, па су самим тим и медији у лошој ситуацији. То се онда, нажалост, одражава и на финансијски положај новинара и медијских радника,” каже Цвејић.

Он сматра да није неопходно, а ни реално установити ценовник рада новинара/сниматеља/фоторепортера.

“Мислим да то пре свега није могуће урадити, а са друге стране, није ни потребно. Довољно би било да свака редакција направи свој ценовник, да има одређене норме и квоте и на основу тога исплаћује зараде запосленима,” закључује Цвејић.

 

 

 

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

04.11.

2014.

Maksimilijan Robespjer [нерегистровани] у 14:34

Odlican intervju

Konacno neko pametan i iskren.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси