Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Македонски новинар Зоран Божиновски посетио УНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 09. 2014.

Извор: УНС

Македонски новинар Зоран Божиновски посетио УНС

Македонски новинар Зоран Божиновски који је 22. септембра, после скоро 11 месеци, пуштен из екстрадиционог притвора у Новом Саду, посетио је данас Удружење новинара Србије (УНС).

Зоран Божиновски ухапшен је 7. новембра 2013. године у Новом Саду по Интерполовој потерници, а према оптужби за злочиначко удруживање, шпијунажу и уцену из Кривичног законика Македоније и од тада се налазио у екстрадиционом притвору.

Божиновски је у разговору са генералним секретаром Нином Брајовићем навео да је екстрадициони поступак још увек у току и да за 11 месеци колико је био у притвору, није стигао ниједан доказ за шпијунажу, уцену и злочиначко удруживање за које је оптужен у Македонији, те да су због тога сва три решења Вишег суда у Новом Саду о екстрадицији укидана од стране Апелационог суда због недостатка доказа.

“Немају ниједан доказ против мене. Од 11. јуна сам у притвору био без решења. И сада, непосредно након што је у истражни затвор дошао правни заступник Комисије за хартије од вредности САД-а који је са мном разговарао о мојим текстовима у вези са корупцијом у приватизацији македонског Телекома, они су ме пустили”, рекао је Божиновски и додао да је поступак за добијање азила још увек у току и да пре решавања тог случаја он не може бити изручен Македонији.

У решењу о пуштању Зорана Божиновског из притвора не стоји да му је кретање ограничено, али не сме да напушта Србију док је поступак у току.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси