Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Како су новинари Будимир и Живојин спасили част косовске полиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 09. 2014.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Како су новинари Будимир и Живојин спасили част косовске полиције

Новинари Живојин Ракочевић и Будимир Ничић могли су бити на кратко затечени, тужни и љути, када су сазнали да је поново срушена плоча са места где су нестали новинари. Затеченост је кратка зато што ово није први пут, туга јер људи немају солидарност са људима, а бес јер надлежни не раде свој посао. Трећу годину за редом вандали чупају, односе гвоздену конструкцију заливену у бетону. На плочи коју Удружење новинара Србије и Друштво но ивинара Косова и Метохије постављају сваког 21. августа, када је нестала новинарска екипа Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић пише на српском и албанском језику “Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их”.

Живојин и Будимир, новинари Политике и Гласа Америке, не само да су били део медијских екипа које су се тог августовског дана нашле на месту нестанка, већ су обезбедили, донели воду, шљунак, цемент, откопали рупу, поставили и цементирали две шипке које носе таблу са натписом који подсећа да су ту нестали људи.

 

Место је сабласно. Неко би рекао да је то прелеп крајолик. испод пута који води ка Ораховцу. Неких два, три километра од Велике Хоче. Нигде ничега.
Грешком Славуј и Перенић скренули су у област коју је 1998. године контролисала ОВК. Од тада их нема.

Одмах пошто су сазнали да на месту обележја зјапи рупа, Живојин и Будимир, кренули су да ураде новинарске приче. 

На месту обележја затекли су рупу. Ни трага од полиције. Нигде никога. Видели су да је обележје ишчупала нека машина и наставила да га вуче. Новинари су пратили траг и близу, на своје изненађење, пронашли бачену плочу.

"На 20 метара од рупе прво смо наишли на прошлогодишњу бетонску конструкцију. Помислили смо да је могуће да је и плоча ту негде и на 10 до 15 метара даље, у грму, недалеко од сметлшта, пронашли смо бачену таблу коју смо ове године поставили", каже за УНС Будимир, који је од ове године и председник Друштва новинара КиМ, УНС-овог огранка.

Јасно је било да косовска полиција није поступала по прошлогодишњој пријави када је такође плоча несталим новинарима насилно однета. Да јесу, нашли би бар ово што су новинари пронашли. Можда и много више јер су обучени, имају опрему и своје методе, а то им је и посао.

Заправо, полиција би лако могла да утврди ко су вандали којима смета плоча несталих људи, која не угрожава ничију имовину, путни правац, било шта. Онај ко не тражи да је руши не би је ни нашао.

Будимир и Живојин су полицији открили где се налази нестала плоча несталим новинарима.

Откинуто обележје које су новинари пронашли сада је у рукама полиције. На основу отисака сада треба само да пронађу вандале макар од ове године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси