Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Љиљанa Смајловић: Непрофесионални лични тон Николићеве саветнице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 07. 2014.

Љиљанa Смајловић: Непрофесионални лични тон Николићеве саветнице

Саветница Председника Републике за сарадњу са медијима Станислава Пак обратила ми се отвореним писмом негодујући због недавне одлуке Комисије за жалбе Савета за штампу да листови "Блиц" и "Ало" нису прекршили Кодекс новинара у текстовима због којих се Томислав Николић жалио Савету за штампу (www.savetzastampu.rs).

Као што на сајту Савета за штампу пише, Савет је независно саморегулаторно тело које окупља издаваче, власнике штампаних и онлајн медија и новинских агенција и професионалне новинаре. Основан је да би пратио поштовање Кодекса новинара.

Као што се може уверити свако ко посети сајт Савета, све одлуке о томе да ли је Кодекс новинара прекршен доноси Комисија за жалбе, чији рад је доступан јавности. Поред Комисије постоји и Управни одбор Савета за штампу, који нема право да разматра жалбе грађана. Председник Комисије за жалбе Савета за штампу је Стојан Марковић, новинар из Чачка.

Нисам присуствовала седници Комисије за жалбе која је решавала притужбу Председника Републике, јер је на тој седници, поред жалбе Томислава Николића, разматрана и жалба на Политику. Изузела  сам се из одлучивања, као што правила Савета и налажу.

Комисија је иначе одлучила да је Политика прекршила Кодекс, чиме уредници Политике нису били одушевљени. Политика је пре три дана свеједно објавила да  је Комисија за жалбе гласала да је лист прекршио Кодекс новинара. Таква су правила. Они који не желe да рушe то саморегулаторно тело (у ком седе представници Удружења  новинара Србије, али и Независног удружења новинара Србије, Асоцијације медија, Локал преса и јавности), морају да се придржавају правила и када им се одлуке свиђају -  али и када им се не свиђају.

Тако ја барем схватам демократију и грађење независних установа.

На крају, необјашњив је непрофесионални, лични тон којим ми се обраћа саветница Председника Републике. Мислим да је за жаљење што је меморандум Председника Србије, изгледа, искоришћен за приватни испад.

Само се по себи разуме да нећу дозволити да тај непримерени начин комуникације утиче на мој професионални однос према институцији Председника Републике, за коју гајим дубоко поштовање.  

Љиљана Смајловић

Коментари (4)

Остави коментар
уто

08.07.

2014.

kacke [нерегистровани] у 15:37

a šta beše tema?

1. Da li je neki list oklevetao predsednika Republike - ostaje nejasno, o tome se glasalo kao da činjenice ne postoje?
2. Šta se želelo pismom službenice predsednika Republike - još manje je jasno.
3. Toliko vrede naši kodeksi, saveti i savetnici

Одговори
уто

08.07.

2014.

Vera [нерегистровани] у 12:19

Samo tako

Podrška našoj predsednici, koja brani čast profesije pred naletima onih koji su umislili da je narod njih birao za Predsednika države.

Одговори
уто

08.07.

2014.

menka [нерегистровани] у 11:13

Kodeks časti

Čestitam na hrabrom i sažetom odgovoru. Još uvek kod pojedinih novinra postoji etika, moral ali i kodeks časti.

Одговори
пон

07.07.

2014.

Luka [нерегистровани] у 23:36

Bravo!

Dugo, dugo, dugo u medijskim "prepucavanjima" nisam pročitao dostojanstveniji odgovor. Stanislava Pak da se pokrije memorandumima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси