Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Латинки Перовић статуета „Пера Тодоровић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 05. 2014.

Извор: УНС

Латинки Перовић статуета „Пера Тодоровић“

На манифестацији „Дани Пере Тодоровића“ која се традиционално одржава у Смедеревској Паланци поводом годишњице рођења познатог српског новинара и писца, историчарки Латинки Перовић додељена је статуета „Пера Тодоровић“.

Награду Завичајног друштва „Видовача“ Латинки Перовић уручио је председник „Видоваче“ Миодраг Загорчић као признање за вишедеценијско истраживање стваралаштва Пере Тодоровића.

На скупу у Смедеревској Паланци промовисан је и зборник научних радова о политичким идејама и књижевно-публицистичком делу Пере Тодоровића „Пера Тодоровић- Нови (п)огледи“. Приређивачима зборника др Весни Матовић и др Бранку Златковић уручене су плакете „Пера Тодоровић“.

Ученицима основних и средњих школа уручене су награде на конкурсу посвећеном делу Пере Тодоровића. У категорији основних школа, награде су добили Јелена Митровић, Анастасија Васиљевић и Давид Станковић, а у категорији средњих школа Милан Милорадовић, Лазар Лукић и Јулија Милутиновић.

Пера Тодоровић (1852-1907) био је српскi новинар и књижевник и други председник Удружења новинара Србије. Издавао је и уређивао многе листове међу којима и „Мале новине“ које су биле најтиражнији дневни лист у Србији тога доба. Аутор је значајних прозних дела од којих је најпознатији „Дневник једног добровољца“, настао од његових ратних белешки.

УНС, заједно са Скупштином општине Смедеревска Паланка и Завичајим друштвом „Видовача’’, од 2008. године води акцију изградње спомен-куће Пере Тодоровића у Водицама, родном месту српског новинара и књижевника.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

15.05.

2014.

Živorad Stevanović [нерегистровани] у 15:08

LATINKA

Sećam se tih vremena! Latinka! Ama dodelio bih joj sve moguće statuete, pod "uslovom" da zaboravi senke i siluete. Latinka! Budi nam živa, zdrava i vesela! Cenim Te, poštujem i naravno volim! Tebi i tvojoj familiji najlepše želje!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси