Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Скупштина Европске федерације новинара ипак у Москви
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 05. 2014.

Аутор: Д. Б. Извор: УНС

Скупштина Европске федерације новинара ипак у Москви

Управни одбор Европске федерације новинара тесном већином (четворо за, троје против, један уздржан) одлучио је да се годишњи састанак ипак одржи у новембру у Москви. Следеће недеље биће потврђен тачан датум окупљања представника европских новинарских организација међу којима је и УНС. Генерални секретар EFJ-а Рикардо Гутијерез навео је да се на састанку одржаном у среду, 7. маја, у УНЕСКО-вим просторијама у Паризу водила жестока расправа и да је “превагнула Московска опција”.

“Имајући у виду ситуацију на терену, на Криму и Источној Украјини, наше украјинске колеге потврдиле су да неће учествовати на било ком годишњем састанку Европске федерације новинара који се организује у Русији, у оваквом конфликтном контексту”, навео је Гутијерез .

Потпредседница EFJ-а и представница Руског синдиката новинара (RUJ) Надежда Ажгикина на седници Управног одбора објаснила је да је спремна да скуп организује у 2014. или 2015. години.

УНС-у је данас Гутијерез потврдио да су за годишњи састанак EFJ-а у Москви у новембру гласали: Бери Вајт из британског синдиката новинара NUJ, Пако Аудије, из шпанске организације FAPE, Патрик Каменк из француског SNJ-CGT и Надежда Ажгикина из Руског синдиката новинара.

Да се скуп одржи у Луксембургу гласали су Могенс Бличер Бјерегард из Данског синдиката новинара, Андреас Битнер из немачког DJV-а  и Агнешка Ромасчевска-Гизи из пољског SDP-а.

Уздржана је била Даниела Стиљано из италијанске организације FNSI.

Ово је други пут да се за ову годину заказује састанак EFJ-а у Москви. Претходно потвђен састанак требало је да се одржи 6. и 7. јуна. Организатори су послали радну верзију агенде, а поједини учесници купили карте за Москву, када је Управни одбор EFJ-a 27. марта одлучио да овај састанак ипак одложи. 

Битка око померања, измештања, односно одржавања састанка EFJ-a у Москви трајала је од марта.

Према речима председника EFJ-а Могенса Бличера Бјерегарда, до сада се са овако “изразито ванредном” ситуацијом та организација није сусрела.

Први пут годишњи састанак у Москви преиспитиван је 27. марта када је Управни одбор EFJ-а потврдио да све остаје као што је одлучено.

"Након дуге и озбиљне дискусије одлучено је да се састанак одржи у Москви. Један од аргумената био је да се да јака подршка нашим руским колегама који се сусрећу са потешкоћама у професионалном раду током конфликта између Русије и Украјине", навео је Могенс Бличер Бјерегард, који уједно води и Синдикат новинара Данске.

Међутим, убрзо се одлука променила и састанак који је требало да се одржи у јуну у Москви је отказан.

Председник EFJ-а објаснио је да је до промене одлуке дошло не само због тога што је украјинска подружница IMTUU послала јасну поруку да неће ићи у Москву и затражила да се нађе "неутрално место", већ зато што је и Руски синдикат новинара затражио одлагање. 

"Стигао је заједнички захтев руских и украјинских подружница RUJ и NUJU да се састанак одложи", навео је Бличер Бјерегард у свом писаном одговору европским новинарским организацијама.

Осим званичника ЕFЈ-а, жустру дебату о састанку у Москви водили су и  представници  различитих новинарских организација.

Једно од првих, 31. марта, иступило је Удружење новинара Пољске, чија је потпредседниц Агнешка Ромасчевска-Гизи и чланица Управног одбора ЕFЈ-а.

Пољско удружење новинара наводи да неће учествовати на састанку у Москви у јуну:

“Захтевамо  да ЕFЈ изда недвосмислену изјаву о догађајима у Русији и Украјини и односима између ове две земље. Одсуство такве изјаве значило би толерисање агресивне и дестабилизујуће акције од стране Руске федерације – акције којој нисмо сведоци деценијама и која представља праву претњу миру у Европи и посебно штети грађанском друштву и слободи говора у самој Русији”.

У електронску преписку су се затим укључили представници других организација.
 
“Љубазно молимо Управни одбор не само да одложи годишњи састанак за јесен, него да промени локацију”, написао је Мајкл Клем представник немачког DJV-а. “ Са наше тачке гледишта, састанак у Москви неће имати прилику да питања о слободи медија приближи јавности. Уместо тога, забринути смо да би ЕFЈ састанак у Москви у тренутној политичкој ситуацији, могао бити искоришћен у пропагандне сврхе од стране руских власти”.

Истог становиштва био је Ласло Ленђел, председник Синдиката новинара Мађарске. 

“Одлазак у Русију значи политички корак. То је јасна подршка Русији као држави без обзира на то шта желимо и шта је циљ наших руских колега. Неодлазак у Москву не значи подршку држави Украјини, чак ни украјинским новинарима”.

Против поистовећивања места одржавања састанка са подршком властима била је представница Португалског синдиката новинара.

"Верујемо да је опасан преседан везивати одржавање састанка наше Федерације са идејом да то значи било какву врсту подршке власти земље у којој се састанак одржава. Ако је ово случај, не бисмо присуствовали састанку у Истанбулу, на пример, и не бисмо чак били присутни на било каквом састанку који би требало да се одржи у Лисабону", истакла је Анабела Фино из португалског синдиката новинара. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси