Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У четвртак скуп УНС-а: "Убиства новинара 1991-2001: ратни злочин или професионални хазард?"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 02. 2014.

У четвртак скуп УНС-а: "Убиства новинара 1991-2001: ратни злочин или професионални хазард?"

Да ли је на просторима бивше Југославије насилна смрт новинара ратни злочин или професионални хазард? Може ли се окончати две деценије некажњивог убијања новинара на Балкану?

Ово су нека од питања која ће се поставити на трибини

"Убиства новинара 1991-2001: ратни злочин или професионални хазард?". 

Трибину организује Удружење новинара Србије и позива Вас да дођете сутра, 20. фебруара, у Прес центар УНС-а, Кнез Михаилова 6/III, с почетком у 12 сати.

У уводном делу Драгана Бјелица и Јелена Спасић представиће податке до којих се дошло у истраживању убистава, отмица и нестанка новинара и медијских радника српских редакција из УНС-овог Досијеа у којем је евидентирано 37 страдалих. Истражујући за Досије - убијени и нестали новинари 1991-2001, дошло се и до два нова случаја о којима ће бити речи.

Да ли се после завршетка рата на простору БиХ и Хрватске говори о убијеним и несталим новинарима, има ли истрага и с којим резултатима питања су за наше скаyпе саговорнике Зденка Дуку, председника Хрватског новинарског друштва,  Младена Бошњака, председника Скупштине Друштва новинара БиХ, Борку Рудић, генералну секретарку Удружења БХ новинари и Драгана Јеринића, председника Удружења новинара Републике Српске.

На основу искуства вођења српске Комисије за истину о убиствима новинара питаћемо Верана Матића, председника, могу ли се на исти начин решавати и случајеви несталих и убијених новинара на простору бивше Југославије.

Води ли српско Тужилаштво за ратне злочине истраге о убиствима новинара и медијских радника и с којим резултатима, као и докле је стигао поступак против НН новинара "због кривичног дела организовања и подстицања геноцида и ратних злочин" питаћемо Бруна Векарића, заменика тужиоца и Јасну Шарчевић Јанковић, координаторку за односе с јавношћу.

Адвокати Зденко Томановић и Градимир Налић говориће о обавезама држава за процесуирање убистава новинара у оружаним сукобима. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси