Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Уручене награде Удружења новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 12. 2013.

Уручене награде Удружења новинара Србије

Удружење новинара Србије (УНС) уручило је данас, на свој 132. рођендан, новинарске награде за 2013. годину. Награда за животно дело постхумно је додељена бившем генералном директору РТС-а Александру Тијанићу. Тијанићева кћерка Зара примила је награду и захвалила на признању. Награду „Богдан Тирнанић“ за коментар добио је колумниста дневног листа „Политика“ Мирослав Лазански.

 „Велико је признање добити награду која носи Тиркетово име. Ово је награда и листу „Политика“ који ми дозвољава да пишем то што пишем,“ рекао је Лазански.


Будимир Ничић, добитник награде „Димитрије Давидовић“ за уређивање рекао је примивши награду:

„Велика ми је част што сам данас овде. Мислио сам да то што ми у Чаглавици радимо овде никога не интересује. Драго ми је што се показало да нисам био у праву“.

Награда „Лаза Костић“ за извештај уручена је новинарки франкфуртских „Вести“ Јелени Петковић.

„Посебан је осећај када награду добијете од колега, нарочито када је добије медиј који се не чита овде и који је намењен дијаспори“, рекла је Јелена Петковић.

Годишња награда „Лаза Костић“ за репортажу уручена је репортерки „Вечерњих новости“ Милени Марковић која је истакла да је имала срећу што ради у медију који негује ову новинарску форму и што је имала од кога да учи.

Специјална награда за публицистику „Жика М. Јовановић“ и награда „Лаза Костић“ за фотографију нису додељене јер је жири оценио да није пристигло довољно квалитетних радова.

Жири је одлучио да се додели специјално признање Ружи Хелаћ за серијал истраживачких емисија о заштити животне средине „Зелена патрола на делу“.

„О признањима увек више говори састав жирија него добитници. Овај жири је препознао важност ангажованог новинарства у области заштите животне средине,“ рекла је Ружа Хелаћ.

УНС је доделио и специјална признања колегама који су више од 50 година чланови УНС-а Марији Тарјевић, Анђелку Драгојевићу и Недељку Папићу.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

24.12.

2013.

Ivica [нерегистровани] у 09:52

REAGOVANJE NA DODELU NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO UNS-A

Nimalo slučajno udruženja novinara, pa naravno i UNS, neguju instituciju “Suda časti” jer im on omogućava da javnost zaštite od onih medju nama koji rad u medijima koriste za obračun sa svojim ili pak neprijateljima svojih “prijatelja”. Ta institucija i našu profesiju štiti od onih koji, spekulativno i najčeće nekonvencionalnim izrazom (čitaj: primitivno) kidišu na tudje integritete. Dakle udruženja novinara imaju načina da se zaštite od onih kojima načela našeg Kodeksa znače koliko i “lanjski sneg”. Baš zbog tog instituta mnogi ni ne pokušavaju da pristupe nekoj novinarskoj organizaciji jer su svesni da će, zbog karaktera svog medijskog rada, članovi biti samo izmedju dve sednice Suda. Ipak, i onima koji su svoj medijski dosije prepunili bestijalnim progonima, prostaklucima, onima koji šlajfne pune prazneći “rečnike uvreda”, uzurpatorima zbog kojih se akademska Srbija vazda pita “ a zašto ja gulih školsku klupu?”, konvertitima koji poltronizmu ne vide alternativu – može da se “omakne” – da im pred senom klekne armija novinara. Žiri za dodelu nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije učinio je to mogućim - rekao bih ne prvi put. Zato ne mogu a da bar ne porumenim. Ali to je moja intimna stvar. Možda ja grešim - možda su baš članovi žirija u pravu. Bez obzira na to, kada sledeći put, u ime svih članova UNS-a, budu procenjivali nečije životno delo, molim ih da letimično bar konsultuju Kodeks i da sagledaju i sva nedela kojima su kandidati za laureate perom iscrtavali svoje portrete.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси