Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Отворена библиотека „Димитрије Фрушић“ у Дивошу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 12. 2013.

Отворена библиотека „Димитрије Фрушић“ у Дивошу

Градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић и председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић отворили су данас у Дивошу код Сремске Митровице библиотеку “Димитрије Фрушић”.

Завичајни клуб новинара „Димитрије Фрушић“ из Сремске Митровице том приликом је доделио новинарске награде новинарки “Сремске телевизије” Софији Вишановић за серију емисија из културе „Сремарт“ и новинару “Сремских новина” Стеви Лапчевићу за репотаже о селу и пољопривреди. Награду за најбољег дописника добила је дописница “Вечерњих новости” Смиљка Костић.

Спомен плочу на библиотеци открио је брачни пар Ристић из Руме, који je део свог живота провели радећи као професори у овом селу.

За библиотеку је прикупљено 2500 књига. Редакција емисије “Књига солидарности” Радио Београда 1, коју уређује Михаило Шћепановић, поклонила је 980 књига, док су остатак прикупили ревија “Село”,  “Сремске новине”, УНС, новинарка “Студија Б” Милица Лапчевић и новинари Душко Петровић и Васа Дедић.

Домаћице свечаности биле су чланице Удружења жена “Дивошанке”.

Димитрије Фрушић и Димитрије Давидовић били су покретачи и уредници “Новина сербских” у Бечу, 1813. године. Фрушић је у уређивању новина сарађивао до 1816. године. Затим напушта Беч и до краја живота живи и ради као лекар у Трсту.

Библиотека је отворена поводом 200 година од покретања “Новина сербских”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси