Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Телевизијама су потребне кратке и јасне смернице за означавање програма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 12. 2013.

Телевизијама су потребне кратке и јасне смернице за означавање програма

Уредници телевизија из Ниша, Пирота, Врања и Бора који су учествовали на округлом столу „Заштита деце означавањем телевизијских програма“ сложили су се да би им смернице за означавање програма неприкладних за децу помогле у раду.

У Нишу, где је организован први од три округла стола Републичке радиодифузне агенције, Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији и Удружења новинара Србије, представљене су анализе програма националних емитера као и Предлог критеријума за означавање ТВ програма на ком су радили УНИЦЕФ и УНС. У Предлогу се, осим упутстава који садржаји треба да носе коју ознаку, налази и нова ознака УР – учешће родитеља у гледању телевизијског програма обележеног са 12, 14 и 16.

Садашњи Кодекс понашања емитера РРА обавезује телевизиједа, самостално или уз помоћ РРА означавају програм ознакама 12, 14, 16 и 18, а да без ознаке будупрограми погодни за све узрасте, с тим да нису понуђени јединствени критеријуми којима би се водили емитери.

Заменик председника Савета РРА Горан Караџић рекао је у Нишу да су различита истраживања, с једне стране РРА, а с друге стране УНИЦЕФ-а и УНС-а дошла до истог закључка и да би се требало придодати и истраживање старосне структуре гледалаца анализираних програма. Он је истакао да су проблем родитељи, односно да деца седе или пролазе кроз собе док мама, тата, баба, деда, комшије гледају ријалити програм и тако и сама постају гледаоци. Навео је податак да гледаност Фарме која се емитује на ТВ Пинк износи између милион и двеста и два милиона и триста хиљада гледалаца.

Караџић је навео да би било добро да емитери подигну тон, као што точине када се емитују рекламе, како би родитељи били упозорени када почиње да се емитује програм који може нашкодити развоју њиховог детета. Он сматра да је за доношење квалитетних одлука битно одредити време када су деца пред телевизором.

„ Имао сам либералнији став него наша служба. Мислим да друштво кроз регулаторно тело које одређује правила за медије треба да заштити период када је за очекивати да родитељи који су запослени нису код куће. У Србији је радно време од 8 до 16, односно 9 до 17 сати, и да би то време требало бити најстроже одређено, а да након тога не може регулатор да врши претерано велику забрану, јер нећемо нигде доћи уколико емитери престану да купују програме, квалитетне серије попут форензичара, Грејс анатоми, јер не могу у репризном времену да продају адекватан маркетиншки простор. Онда ћемо доћи до тога да смо грађане Србије у великој мери оштетили. Послаћемо их да гледају кабловске канале који су регистровани у Бугарској, Мађарској, БиХ, Словенији, Црној Гори, а на њих ми као регулатор не можемо да утичемо као на канале који су код нас“.

Караџић је истакао да предлози нових медијских закона иду у правцу да се регулатору, РРА, не стављају на располагање механизми санкционисања.

„Наше овлашћење је да подносимо пријаве. Оне врло често застаре или су казне симболичне“.

Миодраг Кокелић, продуцент и уредник филмског и серијског програма на РТВ Бор навео је да се садржаји на њиховој телевизији гледају пре емитовања и да се води рачуна о конципирању програма у складу са јавним интересом и заштитом деце. Отворио је питање означавања и емитовања цртаних филмова у којима има насиља, као и неприкладних музичких спотова.

Милан Петковић, заменик главног и одговорног уредника Нишке телевизије, навео је да критеријуме за означавање садржаја треба усвојити, али да они морају бити „што јаснији и што краћи“, с чим се сложила и Љубица Здравковић Џонов, уредница у РТВ Врање.

У Нишу је јуче Светлана Трајковић из Службе за надзор и анализу представила извештај РРА «Заштита деце и омладине и означавање програма код националних ТВ емитера», а истраживање на ком су радили УНИЦЕф и УНС, «Означавање телевизијских садржаја и заштита деце – анализа програма националних емитера» представила је истраживач Маријана Матовић. О Предлогу критеријума за означавање тв програма, који су настали на основу препорука из истраживања, говорила Јадранка Милановић из УНИЦЕФ-а.

Расправе о предлогу критеријума са уредницима телевизија, стручњацима и родитељима следе у Новом Саду, 10. децембра, и Београду, 17. децембра.

 

Фото: Невен Обрадовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси