Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ћирић (УНС) у Кијеву: Није лако говорити о медијским слободама у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 11. 2013.

Ћирић (УНС) у Кијеву: Није лако говорити о медијским слободама у Србији

Потпредседник УНС-а Слободан Ћирић на новинарској конференцији у Кијеву говорио је о медијској ситуацији и стању слобода у Србији. "Српски новинари, новинарство уопште, су можда у најгорој економској ситуацији у скоријој историји", рекао је Ћирић. "Српски новинари раде много, али су бедно плаћени, њихова примања касне месецима или им се уопште не исплаћују".

 

Ћирић је навео податак из УНС-овог истраживања да је "близу половине чланова, притиснута неимаштином, склона самоцензури у страху да не изгуби посао или хонорарни статус".

Истакао је и да су новинари и уредници у већини великих медија у незавидној позицији, подређени маркетинг менаџерима и менаџерима за односе с јавношћу, како комерцијални интереси послодаваца не би били угрожени.

Поздравио је декриминализацију клевете у Србији, али и истакао да није лако причати о медијским слободама када су под двадесетчетворочасовном полицијском заштитом новинари Владимир Митрић и Бранкица Станковић, као и када још нису откривени налогодавци и убице Славка Ћурувије и Милана Пантића.

Ћирић је објаснио да је УНС сачинио Досије о убијеним и несталим новинарима српских редакција за период 1991-2001 и да се у њему налази 37 имена.

Птпредседник УНС-а објаснио је и да УНС инсистира да се у Закон о јавном информисању уведе обавезни минимум од 2% издвајања од локалног буџета за пројектно финансирање медија.

Поводом Међународног дана против неказњавања злочина над новинарима (Global Day of Impunity) сутра ће представник УНС-а Слободан Ћирић, заједно са Драганом Јањићем из НУНС-а и Драганом Чабаркапом из СИНОС-а учествовати у „Тихом маршу“ улицама Кијева.

У Кијеву је у току конференција коју од 21. до 23 новембра организују Међународна (IFJ) и Европска федерација новинара (EFJ), у сарадњи са Националном унијом новинара Украјине (NUJU) и Независним медијским синдикатом Украјине (IMTUU).

На конференцији учествује више од 30 представника новинарских организација и медијских синдиката из 13 земаља: Азербејџана, Молдавије, Хрватске,  Русије, Јерменије, Белгије, Велике Британије, Грузије, Турске, Македоније, Белорусије, Пољске и Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси