Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Миле Недељковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 05. 2009.

Преминуо Миле Недељковић

У Београду је јутрос у 68 години преминуо Миле Недељковић, новинар, новинарски педагог, етнолог и књижевник.



Недељковић је један од најзаслужнијих новинара - активиста у враћању угледа УНС-у и изворним принципима наше најстарије и највеће новинарске организације након октобарских промена 2000.

Недељковић је од 1983. до 1992 године уређивао часопис "Новинарство", "Новинарски гласник", лист УНС-а, и "Новинарски летопис". Од 1987. до 1991. био је главни и одговорни уредник "Наше штампе", гласила Савеза новинара Југославије и оперативни уредник књиге "Два века српског новинарства". Покренуо је и уређивао "Песничке новине".

У четири мандата био је члан Управе УНС-а (1985 - 1989 и 2000-2005).

Предавао је у школама Југословенског института за новинарство, био ментор студената књижевно-публицистичког смера Филолошког факултета у Београду и координатор наставе на журналистици новопазарског Факултета хуманистичких наука.

Недељковић је уређивао више стручних листова и часописа: "Сабор народног стваралаштва Србије", "Етнолошке свеске", "Расковник", "Фолклор", "Зборник Сјенице", "Задужбина".

Написао је 23 књиге. Његова последња књига је "Хроника Удружења новинара Србије од 1941-2006".

Приредио је за штампу Мемоаре Томислава Карађорђевића, написао сценарио за документарне филмове "Опленачка трилогија", "Вожд", "Востание `804" и документарно играну ТВ серију у 15 епизода "Трагом Карађорђа" емитовану на РТС-у.

Његови чланци, расправе и стручна саопштења превођени су на енглески, француски, руски, немачки, шпански, бугарски и словеначки језик.

Добитник је Златне значке Културно-просветне заједнице Србије (1988), награде Вукове задужбине (1990), Осмог међународног салона књига у Новом Саду (2002) за "Лексикон народа света".
Награду за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе добио је 2006. године.

Сахрана Мила Недељковића је у понедељак, 1. јуна, у 14 сати у родном Крћевцу код Тополе, а комеморација у среду, 3. јуна, у УНС-у у 12 сати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси