Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС и ДНКиМ сутра поново постављају плочу отетим новинарима на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 08. 2013.

УНС и ДНКиМ сутра поново постављају плочу отетим новинарима на КиМ

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) сутра ће поново поставити срушену плочу отетим и несталим новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перенићу. На месту где су новинари отети, између села Зочиште и Ораховац, биће постављено обележје на српском и албанском језику: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их." Два месеца после постављања, у октобру прошле године плоча је порушена и однесена.

 

Окупљање новинара на месту отмице је подсећање да се навршило петнаест година од нестанака двојице професионалаца на радном задатку.

Истрага није дала никакве резултате и правда није стигла ниједног починиоца убистава и отмица новинара на Косову и Метохији.

Од 21. августа 1998. године када су нестали Славуј и Перенић, до 9. септембра 2000. године убијена су два, а отета четири новинара медија на српском језику.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скернули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.

Шестог маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица нестао је Љубо Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике". Александар Симовић, новинар и преводилац, отет је 21. августа 1999. у Приштини. Део његових посмртних остатака пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Марјану Мелонашију, новинару српске редакције Радио Косова губи се траг 9. септембра 2000. године када је ушао у такси испред зграде Радио Приштине. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра у породичној кући у центру Приштине.

УНС и ДНКиМ траже да надлежне косовске институције, Еулекс и Унмик, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије покрену и обнове истраге, јавном кампањом и кроз институцију заштићених сведока подстакну појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

УНС и ДНКиМ су због постављања обележја отетим новинарима тражили контакт са представницима општине Ораховац која ради по косовском систему, али годинама нема одговора.

После рушења плоче у октобру прошле године Косовска полиција је тражила фотографију обележја ради спровођења истраге. Починиоци овог вандалског чина су непознати.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

31.08.

2013.

ПЕТАР В КНЕЖЕВИЋ [нерегистровани] у 11:20

ПОДРШКА

Дајем подршку одлуци УНС и ДН КиМ да се поново постави плоча о отетим и несталим новинарима Радио Приштине - Ђуру С лавују и Ранку Перенићу, као симбол за све отмице и сва страдања српских новинара као и народа на тим просторима.

У трагању за отетим новинарима, не треба стати, већ истрајавати све енергичније.
Одговори на питања - шта им се догодило, где су сада, ко су особе које су их уклониле, мораће једног дана да изађу на видело.

ОСНОВНО ЈЕ - НЕ ОДУСТАТИ НИ У ЈЕДНОМ МОМЕНТУ ОД ПРАВЕДНОГ ТРАЖЕЊА СВОЈИХ НЕСТАЛИХ КОЛЕГА НОВИНАРА, ЈЕР НИСУ У ПИТАЊУ САМО ДВОЈИЦА, ВЕЋ ВЕОМА МНОГО ЊИХ, НЕСТАЛИХ У СВИМ ДЕЛОВИМА ОТЕТОГ КОСМЕТА.

Треба очекивати злу могућност да неки поновни учиниоци покушају да уклоне и ову плочу. У вези са тим треба предузети одређене мере за остварење сарадње са српском Канцеларијом за Космет, која би о томе упознала и активирала Унмик и Еулекс.

Надам се да ће том чину постављања плоче присуствовати госп. Вулин или неко из те Канцеларије.

Свакако, да треба изазвати пуни публицитет и пуну медијску пажњу у оквиру наше и иностране новинске јавности.

Убудуће, требало , сваке године на одређени датум, на том месту, држати пригодне протестне међународне скупове са новинарско публицистичким и књижевно уметничким садржајем, где би свој глас обзнанили најугледнији представници народа, новинари, књижевници и уметници других профила.

Пошто је киднаповање припадника нашег народа , уз све невоље и трауме које су се дешавале и дешавају - вађење органа из живог тела, убиства, пљачке и друге отимачине, постао на светском нивоу проблем овога века, требало би јаче ангажовати све добронамерне новинарске организације света, и новинарске међународне организације, да би се створио новинарски светски Покрет за мир, ово с разлога, што је исувише видљиво да наша дивна планета ЗЕМЉА - убрзано и исфорсирано - гори.

И, на крају ових размишљања, сматрам, да би једног скорог дана, на томе месту, где постављамо плочу - крајпуташ наших туга и несрећа, требао да се подигне велики бетонски споменик, где би се овековечило страдање наших новинара и осталог народа.


-



Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси