Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  15 година од отмице новинарске екипе код Ораховца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 08. 2013.

Аутор: K. K. Извор: УНС

15 година од отмице новинарске екипе код Ораховца

Данас се навршава 15 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића. Они су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима породица последњи пут су виђени у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен.

До данас породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о њиховој судбини.

Удружење новинара Србије подсећа да нису расветљене ни друге отмице и убиства новинара на КиМ: Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица. Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

УНС је заједно са својим огранком на Косову и Метохији протеклих година протестовао и тражио од представника међународних организација и институција да расветле убиства и отмице новинара.

 

Представници УНС-а и огранка на Косову поставили су 30. августа прошле године на месту где су колеге отете  плочу на српском и албанском језику на којој пише: “Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их”. Плоча је након два месеца порушена.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

26.08.

2013.

Aleksandar Kolarić "SRPSKORUSKI GLAS" [нерегистровани] у 19:04

recept

Ni jedan razgovor sa Prištinom nije smeo da počne dok se od UNMIK-a ne dobije odgovor o sudbini svih nestalih državljana Srbije na Kosmetu posle ulaska okupacionih vojnih formacija NATO država.Koliko je to bilo teško zahtevati ? A dobili smo fotografije na kojima se članovi obe delegacije, na kobajagi pregovorima u Briselu, silno smeju i sjajno zabavljaju.

Одговори
суб

24.08.

2013.

ПЕТАР В КНЕЖЕВИЋ [нерегистровани] у 16:16

Н Е С Т А Ј А Њ А

ТУЖНО ЈЕ И ТРАГИЧНО ЈАДНО, КОНСТАТОВАТИ ЧИЊЕНИЦУ ДА СЕ ПРЕ 15 - ПЕТНАЕСТ ГОДИНА ДОГОДИЛО ТО ШТО СЕ ДОГОДИЛО, А ДА НИКО ОД МЕРОДАВНИХ НИЈЕ МРДНУО РЕПОМ.

А ШТА СЕ ДОГОДИЛО ПИШЕ ЛЕПО, ЧИТКО И РАЗУМЉИВО У ТЕКСТУ ИЗНАД ОВОГА ОЖАЛОШЋЕНОГ КОМЕНТАРА. ПРОЧИТАЈМО ЈОШ ЈЕДНОМ ТО ШТО ПИШЕ.

ЕТО ЧАК И ПЛОЧА ЈЕ СРУШЕНА НА КОЈОЈ ЈЕ САМО ДВА МЕСЕЦА СТАЈАО СРАМЕЖЉИВ И БОЛАН НАТПИС.

УПИТАЈМО СЕ ДА ЛИ ТРЕБА НА ИСТОМ МЕСТУ ПОДИЋИ СЛИЧНУ ПЛОЧУ СА МАЛО ЈАСНИЈИМ САДРЖАЈЕМ.

СВАКАКО, ДА.

НОРМАЛНО, ТРЕБА ПИТАТИ И МОЛИТИ ОНОГА КО ЈЕ ЗАДУЖЕН ДА ДАЈЕ ОДОБРЕЊЕ ЗА ПОДИЗАЊЕ ПЛОЧЕ НА ОДРЕЂЕНОМ МЕСТУ. ЗА САДА И ЗА СВА БУДУЋА ВРЕМЕНА, ТО ЈЕ ДРЖАВА СРБИЈА. АКО НЕКО МИСЛИ ДА НИЈЕ, НЕКА ВРЛО ЈАВНО КАЖЕ, ДА БИ СЕ МОГЛО И ТО ПИТАЊЕ РАСПРАВИТИ НА БРИСЕЛСКОМ САСТАНКУ.

ЧУДИ, ДА ТО НИЈЕ УЧИЊЕНО И ПРВИ ПУТ. НЕ ПРАВИ СЕ ТАКАВ ВАЖАН ОБЈЕКАТ БЕЗ ОДОБРЕЊА. У ПИТАЊУ СУ БРОЈНИ ЉУДСКИ ЖИВОТИ. БИЛО ТОЛИКО ДИВНИХ И ДИЧНИХ НОВИНАРА, А САД НИГДЕ НИКОГА ОД ЊИХ. А МОЖДА И НИЈЕ ТРЕБАЛО ТРАЖИТИ ОДОБРЕЊЕ НИ ОД КОГА. ТА НИСУ ГА ТРАЖИЛИ НИ ОНИ, КОЈИ СУ ОТЕЛИ ТОЛИКЕ СРПСКЕ НОВИНАРЕ. ОТЕЛИ СУ ИХ ПРИСИЛНО И КУКАВИЧКИ.

ОТЕЛИ СУ БЕЗ ПИТАЊА И ЦЕЛИ ОЈАЂЕНИ КОСМЕТ.

ДА ЛИ ЈЕ ТО ПИТАЊЕ - НЕСТАНКА НОВИНАРА И ТАБЛЕ И КО ЗНА ЈОШ КОГА И ЧЕГА , ДА ЛИ ЈЕ ТО ПИТАЊЕ БАР ПОМЕНУТО НА ТИМ БРИСЕЛСКИМ САСТАНЦИМА. ДА ЛИ ЈЕСТЕ ИЛИ ДА ЛИ НИЈЕ. КАЖИТЕ, БАР ДА ЗНАМО.

У ОБА СЛУЧАЈА, НЕ БИ ТО БИО ЧИН НЕКЕ ВЕЛИКЕ ХРАБРОСТИ.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси