Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Громогласна тишина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 05. 2009.

Громогласна тишина

У Пионирском парку данас је код споменика читаоцу одржана традиционална манифестација „ Пет минута громогласне тишине“ поводом 3. маја дана слободе медија.



На скупу који су организ
овали Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије истакнуто је да је слобода медија и даље угроженаи указано на лош материјални положај новинара у Србији.- Данас је још један 3. мај када морамо да признамо да се нисмо изборили за слободу медија. Нисмо зато што су од нас још увек јачи они којима је потребна наша неслобода, изјавио је Нино Брајевић председник УНС-а.

Учесници скупа подсетили су на нерешена убиства Славка Ћурувије, Милана Пантића и нерасветљене околности смрти Даде Вујасиновић.

                                                       Антрфиле: У 2008. убиј
ено 70 новинара


Невладина организација Фреедом Хоусе саопштила је да је у протеклој години убијено 70 новинара, 763 је ухапшено, а 126 је задржано у притвору. У извештају се наводи да је стање медијских слобода у свету у протеклој години лошије него претходих година.

текст и фото Милош Мишков (полазник УНС-ове Новинарске школе)



Пет минута громогласне тишине

Медијски притисци у Србији су и даље присутни, а убиства новинара још нису расветљена, закључак је представника УНС-а и Синдиката новинара Србије са традиционалног скупа "Пет минута громогласне тишине" којим је у Пионирском парку обележен Светски дан слободе медија.

- Данас је још један 3. мај када морамо да признамо да се нисмо изборили за слободу медија. Нисмо зато што су од нас још увек јачи они којима је потребна наша неслобода.  А, за нашу неслободу итекако су заинтересовани и новобогаташи и власт и власници медија за које радимо, чак и када нас не плаћају месецима - рекао је Нино Брајовић, председник УНС-а.


Он је подсетио на захтеве о изменама Кривичног законика по коме би новинарска професија била категорисана као професија од јавног значаја, али и на поражавајућу чињеницу да су новинари, медији и јавност у Србији кажњени зато што су и даље на слободи убице и налогодавци убистава новинара Славка Ћурувије и Милана Пантића, а околности смрти новинарке Даде Вујасиновић неразјашњене.

- Са незаштићеним, социјално угроженим новинарима нема слободе медија - упозорила је Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије.

Представници УНС-а и СНС-а изразили су очекивање да ће Међународна федерација новинара подржати акцију "Медији нису војни циљ" и да ће се 23. априла широм света подсећати на 16 убијених радника РТС-а.

Милена Петковић (полазница УНС-ове Новинарске школе)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси