Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Медијска комисија „Медијакулту“ за доступност садржаја циљној групи дала већи број поена од максималних 10
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 09. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Медијска комисија „Медијакулту“ за доступност садржаја циљној групи дала већи број поена од максималних 10

Бодовне листе, у које је Удружење новинара Србије (УНС) имало увид, показале су да су сви чланови комисије који су одлучивали о расподели средстава на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката Покрајине Војводина Задрузи „Медијакулт“ за доступност садржаја циљној групи дали већи број поена од максималних 10.

Без обзира на то што се нула поена даје за садржај који није доступан, четири за садржај који је делимично доступан, седам бодова за садржај који је углавном доступан, 10 за садржај који је у потпуности доступан циљној групи, „Медијакулт“ је од Бранка Санчанина и Биљане Ратковић Његован добио 15, док је од Миодрага Миљковића добио 20 поена.

То су показале листе, које је УНС-у, након слања захтева за приступ информацијама од јавног значаја, проследио Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама.

Уколико је у питању грешка, исту су направили Миодраг Миљковић, Бранко Санчанин и Биљана Ратковић Његован.

Пројекту производње садржаја који је, судећи по оценама чланова комисије, доступнији од потпуно доступног, сви чланови комисије су расподелили 10 од 15 поена за капацитете иако ће га у целости реализовати друга лица, јер предлагач за то нема кадрове и опрему.

По Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, за производњу садржаја друго лице може „ангажовати учесник конкурса који не располаже одговарајућим капацитетима“ и то „за производњу медијског садржаја чија вредност не прелази 20 одсто од износа средстава који је орган доделио за реализацију пројекта."

Пројекат који Задрузи „Медијакулт“, супротно Закону, практично реализују друга лица јер предлагач пројекта за то нема кадрове и опрему, комисија је оценила у просеку са 96,67 од максималних 100 бодова.

УНС је више пута писао о овоме, али из Покрајинског секретаријата нису тражили поновно бодовање ни поништавање конкурса, већ су у одговору УНС-у, позивајући се на смернице, тврдили да Задруга „Медијакулт“, која је за реализацију целокупног пројекта ангажовала друга лица, није поступила супротно Закону о јавном информисању и медијима.

Из Покрајинског секретаријата навели су да у Смерницама за дефинисање и правдање трошкова пројеката производње медијских садржаја пише да се као персонални трошкови признају трошкови ангажовања лица који имају регистровану предузетничку делатност и са којима је потписан уговор о сарадњи на реализацији пројекта. У овим смерницама пише и да се ограничење од 20 одсто односи на друго правно лице, док за физичка лица ништа није прецизирано.

Ипак, адвокат УНС-а Гордана Константиновић истиче да су Закон и Правилник изнад Смерница и да у хијерархији правних аката смернице не постоје. Она додаје да то што се неко позвао на смернице не може да га ослободи одговорности када је прекршен Закон.

„ЗЈИМ је по том питању јасан, као и Правилник.  Овакво поступање јесте изигравање Закона, јер да је намера законодавца била да се ограничење односи само на правна лица, а не и на предузетнике, тако би писало. У сваком случају, тај део Смерница није у складу са Законом и Правилником“, рекла је она.

Иначе, чланови комисије Миодраг Миљковић и Бранко Санчанин су овом пројекту дали максималних 100 поена, док је Биљана Ратковић Његован пројекат оценила са 90 поена.

УНС је раније утврдио да је за Биљана Ратковић Његован за чланицу комисије именована на предлог Друштва новинара Војводине (ДНВ). Медијски садржај настао у оквиру пројекта Задруге „Медијакулт“ ће, како је наведено у Решењу о расподели средстава, бити емитован на порталу чији је ДНВ издавач - „Војвођански новинар“. У тренутку одлучивања у комисији Ратковић Његован била је оперативни уредник овог портала.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

23.09.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 08:06

zabrana rada komisiji

Insistirajte da prilikom prve promene Pravilnika o sufinansiranju medijskih projekata, članovi komisije koji rade suprotno Zakonu i Pravilniku izgube pravo da apliciraju. To će biti moguće jer jedinstveni portal koji uvode može to sprovesti. Ako bi se uradila revizija kako su komisije radile u toku 2024. posebno na lokalu, došlo bi se do podataka da su nekima smanjivali garantovane bodove kao što su sopstveni kapacitetim broj zaposlenih, godine registracije itd, a da su neki koji su tek registrovani dobijali maksimalne bodove, a o tome da većina učesnika konkursa popunjava prijave na konkurs kao upitkike a dobijaju maksimalne bodove da i ne trošim vreme.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси