Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Матковић: Након ауторског текста на порталу „Данас.рс" добио сам више од 30 претећих порука, последња је стигла пре недељу дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 09. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Матковић: Након ауторског текста на порталу „Данас.рс" добио сам више од 30 претећих порука, последња је стигла пре недељу дана

Након колумне о литијуму објављене у августу у онлајн издању дневног листа “Данас”, научни садрадник Економског института Александар Матковић је, како каже за сајт УНС-а, добио бар 30 претећих порука. Последња оваква порука стигла му је прошле недеље, а њу је, као и остале, како додаје, проследио Одељењу МУП-а за високотехнолошки криминал.

Матковић је прве претеће поруке, како каже, пре месец дана пријавио полицији и Тужилалштву за високотехнолошки криминал.

“Чули смо се телефоном и рекли су да, уколико добијем још неке претеће поруке, све то проследим. Претње су наставиле да стижу. Мислим да сам им до сада послао бар 30 претњи које сам имао у различитим порукама,” додао је Матковић.

Последњу повратну информацију од полиције је, каже, добио пре четири недеље када су му рекли да полиција и тужилаштво још раде на случају. Претње су, како наводи, стизале у три таласа.

„Обуставиле су се неколико дана након што сам о њима јавно говорио у медијима. Међутим, претеће поруке сам поново кренуо да добијам након што ми је Рио Тинто одговорио на писмо, односно, позив Немачкој амбасади и Рио Тинту да осуде насиље. Затим су претње поново стале, а трећи талас претњи уследио је након протеста“, додао је он.

Иако је Матковић престао да добија овакве поруке када је у медијима јавно говорио о њима, оне су се, како каже, интензивирале након што је на порталу „Копаћемо“ уврштен у групу „Еко терориста“.

Забринутост због вести да је Матковићу угрожена безбедност изразило је 230 светских интелектуалаца, активиста и чланова Европског Парламента у писму подршке објављеном на сајту Транснационалног института у Амстердаму, на којем је Матковић спољни сарадник.

„Матковић се суочава са све већим претњама смрћу на свом Телеграм профилу. Једна од порука стигла је са локације удаљене свега 500 метара од њега у тренутку слања, док је друга претила њему и његовој породици, користећи се личним подацима који нису били јавно доступни“, истакли из Транснационалног института и додали да су „згрожени претњама које су добили Матковић, његова породица и пријатељи, а потом новинари и активисти“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси