Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС по Закону, Покрајински секретаријат по Смерницама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 09. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

УНС по Закону, Покрајински секретаријат по Смерницама

Док покрајинска секретарка за културу, информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић, позивајући се на Смернице, тврди да Задруга „Медијакулт“, која је за реализацију целокупног пројекта ангажовала друга лица, није поступила супротно од Закона о јавном информисању и медијима, адвокат УНС-а Гордана Константиновић истиче да су Закон и Правилник изнад Смерница и да у хијерархији правних аката смернице не постоје.

Чланом 23 ЗЈИМ прописано је да „учесник конкурса, који не располаже одговарајућим капацитетима, може ангажовати друго лице за производњу медијског садржаја чија вредност не прелази 20 одсто од износа средстава који је орган доделио за реализацију пројекта, под условом да је то лице уписано у Евиденцију произвођача медијских садржаја."

Исто је прописано и Чланом 16 Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Ове одредбе јасно показују да се ово ограничење не односи само на правна већ и на физичка лица.

Ипак, из Покрајинског секретаријата се у одговору УНС-у позивају на Смернице за дефинисање и правдање трошкова пројеката производње медијских садржаја, у којима је одређено да се као Персонални трошкови признају трошкови ангажовања лица који имају регистровану предузетничку делатност и са којима је потписан уговор о сарадњи на реализацији пројекта. У овим смерницама пише и да се ограничење од 20 одсто односи на друго правно лице, док за физичка лица ништа није прецизирано.

Ипак, Константиновић каже да то што се неко позвао на смернице не може да га ослободи одговорности када је прекршен Закон.

„ЗЈИМ је по том питању јасан, као и Правилник.  Овакво поступање јесте изигравање Закона, јер да је намера законодавца била да се ограничење односи само на правна лица, а не и на предузетнике, тако би писало. Е, сада, да ли је Министарство у Смерницама ставило ‘друго правно лице’ због омашке, непажње или намере, то ми не знамо. У сваком случају тај део Смерница није у складу са Законом и Правилником“, рекла је она.

УНС објавио да није добио одговор, али не и да је законски рок за одговор прекорачен

Покрајинска секретарка Ћирић Бошковић је у одговору УНС-у на питање које се односило на поступање у супротности са Законом, између осталог, истакла је и да је у тексту „Сви негде журимо, каснимо..." - како изгледа медијски пројекат којем је покрајинска комисија доделила 5 милиона динара“  УНС објавио да Покрајински секретаријат није одговорио Захтеву, иако законски рок није истекао. Та информација није тачна јер се у тексту нигде не наводи да је законски рок истекао, већ да одговор до тог тренутка УНС није добио, што је тачна информација.

Истине ради, ако се погледа хронологија слања захтева за приступ информацијама од јавног значаја Покрајинском секретаријату, први захтев овим поводом послат је 24. јула и тада је њиме тражен наративни и финансијски извештај пројекта Медијакулта из 2023. године и пријава пројекта из 2024. године. Због истека законског рока за одговор на Захтев о слободном приступу информацијама од јавног значаја, УНС је 8. августа подсетио да још увек нису поступили по захтеву и тражио бодовне листе за неколико медија. УНС-у је затим, 12. августа од Покрајинског секретаријата стигао имејл у коме пише да имејл адреса info.kultura@vojvodina.gov.rs, иначе тада истакнута на сајту,„одавно није у званичној службеној употреби и ретко се отвара“.

Тражену документацију УНС је добио тек 19. августа, те је на тај начин, како истиче адвокат УНС-а Гордана Константиновић прекршен Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја у погледу првих захтева који су послати.

Ради допуне информација неопходних за текст, УНС је 15. августа слао захтев за бодовне листе које се односе на пројекат УНС-а, а 20. августа бодовне листе које се односе на пројекат „Медијакулта“.

У тексту „Сви негде журимо, каснимо..." - како изгледа медијски пројекат којем је покрајинска комисија доделила 5 милиона динара“ је стога наведено да је УНС од Покрајинског секретаријата, по Закону о приступу информацијама од јавног значаја, затражио и бодовне листе које су при оцени пројеката попуњавали сви чланови комисије појединачно по категоријама, али да их до тог тренутка није добио. Нигде није наведено да је законски рок за достављање информација прекорачен.

Питање, а не допис

Иако у одговору Ћирић Бошковић више пута наглашава да је „допис добила 3. септембра, а да је дан касније објављен текст са насловом „Покрајинска секретарка ћути, МИТ: Тражићемо информације у вези са доделом средстава „Медијакулту", истина је да је питање Ћирић Бошковић послато 2. септембра.

У одговору Ћирић Бошковић пренебрегава и чињеницу да се ради о питању, а не о допису или захтеву за приступ информацијама од јавног значаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси