Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нови уредник Образовно-научног програма РТС-а Милош Јанковић: Важно нам је да привучемо нову младу публику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 09. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Нови уредник Образовно-научног програма РТС-а Милош Јанковић: Важно нам је да привучемо нову младу публику

Образовно-научни програм Радио-телевизије Србије добио је новог главног и одговорног уредника – Милоша Јанковића. Досадашња в.д. уреднице Весна Павличек је сада заменица главног и одговорног уредника овог програма.

Јанковић за сајт Удружења новинара Србије (УНС) каже да ће ова редакција у времену које предстоји настојати да придобије оне на које је образовање усмерено, али да не изгуби оне који су стасали, гледајући Образовно-научни програм.

„Образовно-научни програм има дугу традицију најквалитетнијег програма на којем су стасале многе, укључујући и моју генерацију“, додао је он.

Да би привукла нову младу публику, редакција Образовно-научног програма, ће, каже Јанковић, настојати да садржај у што већој мери пласира и преко друштвених платформи.

„Према истраживањима, телевизијска публика у просеку је старосне доби од 53 године. Младе генерације су окренуте садржајима на интернет платформама и требало би уложити труд и повезати те генерације са Образовно-научним програмом, који је за њих прављен. Тиме се ствара нова публика која ће у наредним деценијама бити уз телевизију“, додао је он.

План је, како додаје, и да студенте, младе истраживаче и научникe, међу којима и многе који су у свету постигли врхунске домете у науци, активно укључе у производњу програма, у којој учествују Школска, Научна, Опште-образовна и Еколошка редакција.

На питање УНС-а шта ће урадити како би, у таласу комерцијализације и таблоидизације, теме из образовања и науке доспеле у први план на Јавном сервису, Јанковић каже да се Радио-телевизија Србије не такмичи са комерцијалним телевизијама, а да су у производњи научно-образовног проргама ексклузивни.

„Та ексклузивност нас и обавезује. Ако комерцијализација значи да програм буде научно популарнији, за то смо спремни. Сведочимо тренутку у којем су, како наши угледни историчари истичу, стасале прве генерације деце која су мање образована од својих родитеља, у последњих 200 година. То нам говори да је образовни и научни програм од суштинског значаја.То није само ствар Јавног сервиса Србије, већ се јавља као врхунско етичко и национално начело“, додао је он.

Како је важно привући нове гледаоце, они, додаје он, настоје да производе занимљив програм.

„Не трудимо се искључиво да садржај буде забаван. Трудимо се да програм прати живот - он је занимљив и кад није једноставан, што не значи увек да је забаван. Тако гледамо и на програм“, додао је Јанковић.

Нови главни и одговорни уредник Образовно-научног програма рођен је 30.04.1974. у Куршумлији. Основну школу и гимназију завршио је у родном граду. Дипломирао је историју уметности на Филозофском факултету у Приштини, након чега је похађао магистарске студије на Филозофском факултету у Београду, где је потом уписао и докторске студије историје уметности. Радио је као истраживач и асистент на Катедри за историју уметности Филозофског факултета у Приштини.

У својој професионалној новинарској каријери, радио је као новинар Би-Би-Сија готово деценију, затим као уредник, а потом и као помоћник главног и одговорног уредника у агенцији Фонет, заменик одговорног уредника на порталу Косово онлајн. Два пута је обављао фунцкију помоћника министра за културу, а задужен је био за јавно информисање и медије.

Радио је на више локалних телевизијских и радио станица. Аутор је више од десет научних радова из области културног наслеђа Балкана. Пасионирано прати филм и музику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси