Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Вановац: Недопустиво правити разлику међу медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 08. 2024.

Аутор: Ј.М. Извор: УНС

Вановац: Недопустиво правити разлику међу медијима

“Недопустиво је правити разлику међу медијима, нарочито када се они труде да својим извештавањем сузбију простор за лажне вести, манипулацију информацијама и полуистинама, посебно у тренуцима какав је био јучерашњи, када грађанство од вас очекује да обезбедите одговоре”, каже председница Удружења новинара Србије (УНС) на Kосову Ивана Вановац дан након што је Српска листа одржала конференцију на новинаре у Kосовској Митровици на којој већини медија није омогућено извештавање.

Представници Српске листе одржали су синоћ у Kосовској Митровици конференцију за новинаре у дану када су припадници Kосовске полиције региона Север, уз асистенцију специјалне полиције, ушли у преостале објекте Републике Србије на Северу, превасходно, општинске службе и администрацију.

Међутим, за ову конференцију већина медија није добила позив, али и након незваничног сазнања за догађај новинарима није омогућено да присуствују.

Председница Удружења новинара Србије (УНС) на Kосову Ивана Вановац каже да су начули да ће бити обраћање представника Српске листе и да су дошли на место догађаја, али да им је улазак био забрањен.

„Kада смо покушали да уђемо у просторије Српске листе речено нам је да та прес конференција није за нас, да је, како смо схватили, за поједине медије и да ми не можемо да присуствујемо. Биле су ту две госпође, оне су нас физички спречиле да уђемо. Неке колеге су успеле вероватно на фактор изненађења, ми нисмо, јер смо одлучили да не улазимо у било какав сукоб са госпођама које су доле остављене саме, које вероватно ништа и не одлучују”, навела је Вановац и додала:

„Одлучили смо да се достојанствено повучемо, знали смо да ћемо имати материјал од колега које су тамо. Међутим, ово није коректно. Медији ће, уколико се оглуше о своју професију сносити последице, а на политичким субјектима је да буду спремни да се суоче са сваким новинарским питањем“, истакла је она.

Дописница Јуроњуза (Еуронеwс) Анђелка Ћуп каже да је за конференцију сазнала од колега, али да јој је при доласку речено да не може да присуствује.

“Сазнала сам од колега док смо снимали упад Kосовске полиције у зграду Привременог органа у Митровици, око 19 часова. Отишла сам са сниматељем где је најпре госпођа која ради на улазу њему рекла да не може да уђе јер је конференција за Kосово онлајн и Мост. Замолила сам је да нас пусти, на шта ми је одговорила да не може и да изађем напоље”, наводи Ћуп и истиче да новинарски посао ради дуго година, али да јој се оваква ситуација до сада није догодила.

Напомиње да је позвала дописницу Прве телевизије Ану Марковић која је ушла на конференцију, а која је такође била, како каже она, спречавана на улазу од стране службенице, да пренесе политичарима да је испред неколико новинара који чекају да уђу.

“Она је то пренела, на шта јој је Срђан Вуловић из Српске листе грубо одговорио ‘да се не дере’. Реаговала је колегиница Татјана Лазаревић, рекавши му ‘како се то односи према колегиници новинарки која ради свој посао’. Ипак су на крају Иван Запорожац и Златан Елек рекли да нас све пусте унутра. Kада смо кренули да уђемо, службеница је кренула да ме зауставља, чак ме је ухватила за рамена, отргла сам се и ушла заједно са сниматељем. Остале колеге нису пошле за мном, службеница их је ипак вратила, рекавши им да не могу да уђу”, објашњава она.

Ћуп каже да је након завршетка конференције поставила питање председнику Српске листе Златану Елеку “због чега вршите селекцију медија?”.

“Одговорио ми је да то није тачно. Неко од присутних је рекао ‘чим смо чули да сте ви доле, рекли смо да вас пусте’”, напомиње за УНС Анђелка Ћуп.

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Kосову протестовало је због селективног позивања новинара на конференцију за медије у Kосовској Митровици, истакавши да је овакав однос Српске листе према медијима недопустив.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси