Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС на међународном медијском Форуму о иницијативи „Појас и пут“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 08. 2024.

Аутор: Предраг Рава Извор: УНС

УНС на међународном медијском Форуму о иницијативи „Појас и пут“

„Кина није будући глобални хегемон него важан стуб у изградњи мултицентричног света“, речено је на медијском форуму у Ченгдуу у провинцији Сечуан, коме су присуствовали и представници Удружења новинара Србије (УНС) и "Политике".

Овај форум део је иницијативе „Појас и пут“  као развојне стратегије за сарадњу Народне Републике Кине и других земаља у области инфраструктуре, трговине и културе. Скуп су организовали водећа медијска кућа People's daily и провинција Сечуан.  На форуму је учествовао и директор српског Института за Појас и пут, професор Бојан Лалић.

Појас и пут по називу, наравно, асоцира на пут свиле и чувеног Марка Пола, који је, ако је тачно да је обишао све о чему је причао и писао, морао да пређе скоро седам хиљада километара копненим путем, колико, иначе, сада авион пређе од Београда до Ченгдуа.

Наравно, разлика је много, а једна од њих је и то што је садашња верзија пута свиле много дужа и  подразумева више развојних коридора повезаних друмским, железничким и поморским саобраћајним рутума, али и енергетском и дигиталном инфраструктурим.

За ову причу, битна је једна сличност. Поред свиле, крзна и зачина, папир за писање је у давна времена био међу најзначајнијом робом, јер је језик, односно писмо, то што је обликовало цивилизације. Управо размена информација и искустава је тада, као и данас, била кључна. 

У циљу промовисања медијске улоге у изградњи нових и јачања постојећих веза, догађају је присуствовало скоро две стотине представника медијских кућа и организација из више од седамдесет земаља. Са којих све страна света су гости дошли говори и податак да је симултани поревод био омогућен на арапски, енглески, француски, јапански, корејски, руски, шпански и португалски језик.

Уследило је свечано отварање  након којег су говорили високи званичници кинеске владе и представници мејнстрим медија, провинције Сичуан. Укупно је било чак тридесет шест говорника. Поред доминантних економских тема и истакнута је улога медија у глобалним изазовима.

Са овог скупа послата је порука да је неопходно побољшати сарадњу између новинара, стручњака и медија различитих земаља и јасно је указано на потенцијале у размени идеја и искустава. Како би се тај циљ остварио, неопходно је у наредној декади наставити и са унапређењем поверења између новинарских организација, али и држава уопште.

Са скупа су медији позвани да негују партнерства која превазилазе границе и да шире инспиративне приче које би продубиле сарадњу и разумевање различитих култура.

 

Учесници Форума посетили су Међународни комуникациони центар Сичуан. Тим младих људи тамо креира савремени конвергентни онлајн медијски систем за домаћу и инострану комуникацију, који би омогућио људима да доживе Кину из перпективе Сичуана. Аудио-визуелни садржаји на више језика, доступни су преко друштвених мрежа (YouTube, X, Wechat, Facebook, Instagram, TikTok и др) и покривају области науке, културе, туризма, али и потребе тзв. Генерације Z, односно младих рођених након деведесетих година прошлог века.

Посета туристичким атракцијама Ченгдуа

Организатори овог догађаја су се потрудили да из Кине учесници Форума оду са што више позитивних утисака, па су приредили и посету туристичким атракцијама Ченгдуа.

Учесници конференције посетили су Истраживачку базу џиновске панде у Ченгдуу. Осим за џиновске, то је уточиште и за црвене панде, али и друге угрожене дивље животиње. Покрива површину од око три квадратна километра и представља еминентну светску институцију за научно истраживање.

Истог дана учесници су посетили систем за наводњавање Дујиангиан. Инфраструктура система се развија на реци Мин (Мињианг), најдужој притоци Јангцеа. Древни систем за наводњавање у истоименом граду, у провинцији Сичуан првобитно је изграђен око 256. године пре нове ере као пројекат за наводњавање и контролу поплава. Шема управљања водама се и данас користи за наводњавање, ублажавање поплава, транспорт и водоснадбевање.

Предвиђена је и посета Музеју Џенгду Ђинша. Овај локалитет је урбани центар древног краљевства Шу, центар древне цивилизације горњих токова реке Јангце, од 12. до 7. века пре нове ере. Најпознатији златни орнамент Сунца и бесмртних птица је препознатљив део кинеске културне баштине и симбол урбаног имиџа Ченгдуа. Откриће ове локације доказује да Ченгду има урбану историју дужу од 3.000 година.

Посебну пажњу је привукла интерактивна платформа Панда Гуиде. У простору у ком се налази овај центар изложен је велики број књига савремених аутора преведених на кинески језик. 

Ченгду није познат само по пандама и траговима древне кинеске цивилизације старе преко пет хиљада година, него и по бројним културним манифестацијама, те да га је немогуће упознати за само неколико дана и представити га у само једном тексту. Према томе, требало би у наредном периоду посебну пажњу и више простора посветити актуелним друштвеним темама и медијској ситуацији у Кини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси