Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Због пореза пола Србије не гледа научни програм Brainz TV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 08. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Због пореза пола Србије не гледа научни програм Brainz TV

Настојања да Brainz TV гледа и део Србије који се определио за Телеком као провајдера телевизијског програма завршила су се, како каже директор и главни и одговорни уредник овог научно-образовног програма Живојин Жика Петровић за сајт Удружења новинара Србије (УНС), као несупели покушај.

Иначе, како је потврдио и Петровић, 75 одсто власништва над Brainz TV припада Јунајтед медија групи.

Директор Телекома Владимир Лучић је, каже Петровић, након његових молби пристао да уврсти Brainz TV у свој систем емитовања, али само без плаћања било какве накнаде овој научно-образовној телевизији.

Петровић је био спреман да прихвати да се његов програм емитује без накнаде, али су му, како додајe, из Пореске управе рекли да ће морати да плаћа порез на додату вредност као да је Телекому наплатио емитовање програма по истој цени као и СББ-у.

„Ако бих Телекому дозволио да бесплатно емитује наш канал, наша фирма би морала да плати бар неколико хиљада евра месечног трошка да бисмо дали Телекому да емитује програм. Узевши у обзир да је програм који емитујемо најлепша слика Србије, сматрам да би Телеком требало да нам плати исто колико и СББ“, додао је.

Овде, како је навео, посебно треба узети у обзир Правилник о трансферним ценама, према коме је најпре Brainz телевизија исту накнаду за емитовање тражила од СББ-а и два мања провајдера.

„Метода упоредиве цене на тржишту пореди цену производа или услуге у трансакцијама између повезаних лица са ценом производа или услуге у трансакцијама између неповезаних лица, при чему се трансакције које се пореде обављају под упоредивим околностима“, пише у овом Правилнику.

Дакле, ако би великој и референтној компанији као што је Телеком дозволио емитовање програма без накнаде, а од повезаног лица СББ-а узимао накнаду, то би онда значило да је тржишту дао за нула динара нешто што повезаном лицу наплаћује.

Осим тога, како је прописано Правилником о ПДВ-у, Пореска управа има право да, ако је услуга извршена без накнаде, тражи од Brainz телевизије да обрачуна ПДВ на ту услугу као да је накнада плаћена. У случају уступања права емитовања без накнаде, Brainz телевизија сноси знацајан порески ризик. Пореска управа тада може тражити од Brainz телевизије да обрачуна порез на ту услугу као да је накнада плаћена.

„Рекли смо директору Телекома колико нам за емитовање плаћа СББ и понудили да нам и они плате толико, али они нису желели ни да чују било шта о томе. Пристали су једино да нас емитују бесплатно, и то једва“, додао је он.

Директор Телекома Владимир Лучић је, с друге стране, УНС-у рекао да су ти разговори били пре годину дана и да му се Петровић никад након тога није обратио тим поводом. Он је додао треба имати у виду да је власник канала Јунајтед медија група, која је, како је рекао, пренела 1352 негативне објаве о њима.

На питање УНС-а да ли за њега јавни интерес у том случају претеже над власничком структуром и њиховим међусобним односима, он је рекао да је најважнији јавни интерес и да Петровић, ако жели, може да им дозволи да програм емитују бесплатно.

То, нажалост, значи да Brainz TV мора да плати порез и на бесплатно емитовање њиховог програма на Телекому као да наплаћује накнаду овом провајдеру.

Иначе, Brainz TV, свакодневно обрађује теме из образовања, науке, културе и уметности. Brainz телевизија је и добитник Светосавске нафраде за 2020. годину. Ову награду додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, због значајног доприноса афирмацији образовања на свим нивоима, промоцији формалног и неформалног образовања, као и континуираном предстваљању јавности наших успешних ђака, студената – генијалаца, научника и уметника. Ипак, овај канал и даље није видљив половини Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси