Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Непрофесионализам или право да континуирано постављају питања – где је граница поступања новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 07. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Непрофесионализам или право да континуирано постављају питања – где је граница поступања новинара

Снежана Јовановић, в.д. начелника Управе за комуналне деалтности и инспекцијске послове Града Ниша послала је Удружењу новинара Србије (УНС) писмо поводом видео снимка и текста на порталу Нишка Иницијатива, објављених 16. и 17. јула 2024. године, под насловом "Ко је ВД начелника једне градске управе Снежана Јовановић? Војник свих режима са пресудама?".

Она је у писму навела да „сматра да је њена дужност да УНС обавести о недоличном и непрофесионалном поступању Срђана Нонића, главног и одговорног уредника поменутог портала“ који ју је пресрео на улици, снимао и изнео неутемељене и увредљиве оптужбе на њен рад и рад управе којом руководи, као и оптужбе политичке природе и податке о члановима њене породице.

Тврди да је била “изненађена и уплашена ненајављеним снимањем“ и „непрофесионалним поступањем новинара“.

Са друге стране, Нонић тврди да представници градске управе не одговарају на питања новинара и да је једини начин да их заустави на улици, те да неће да се правда и да никада неће престати да тражи одговоре.

Шта каже Кодекс новинара Србије

Кодекс новинара Србије у поглављу 8, под називом „Коришћење часних средстава“, прописује да је „право новинара да, у односу према државним и другим институцијама континуирано поставља питања за која сматра да су од интереса за јавност, без обзира на то да ли су замољени да то прекину или не“.

Док Јовановић тврди да Нонић није постављао питања, већ износио тврдње и да је претходно није упозорио да ће снимати, Нонић истиче да има оправдан интерес да на овај начин тражи одговоре и да ће наставити да инсистира на њима.

Јовановић: Тврдње и повишен тон уместо постављања питања

Снежана Јовановић каже да ју је у уторак, 16. јула, након завршетка радног времена, приликом изласка из службених просторија „пресрела особа која се представила као Срђан Нонић и мобилним телефоном започела снимање мог кретања уз непрекидно викање, тврдећи да је то важно за грађане“.

Сматра да је Нонић током снимања изнео неутемељене и увредљиве оптужбе како на њен рад и рад управе којом руководи, тако и оптужбе политичке природе и податке о члановима њене породице.

Јовановић је истакла да Срђан Нонић „није затражио изјаву у складу са стандардима професионалног новинарства“, већ да је била „изненађена и уплашена на улици ненајављеним снимањем мобилним телефоном, уз непрекидно повишен тон и врло озбиљне, али неосноване оптужбе током целог трајања снимања“.

„Пресретање на улици уз непрекидно праћење и снимање мобилним телефоном, изношење непроверених и неутемељених оптужби које директно наносе штету како мом тако и угледу органа којим руководим, никако не може представљати професионално поступање новинара“, наводи Јовановић.

Она посебно истиче да јој Нонић у току снимања није постављао питања већ је све време уз повишен тон износио неутемељене и нетачне тврдње.

Шта пише у тексту Нишке иницијативе и шта се десило испред Градске управе

Срђан Нонић сутрадан, 17. јула, објавио је на порталу Нишка Иницијатива текст под насловом "Ко је ВД начелника једне градске управе Снежана Јовановић? Војник свих режима са пресудама?" у којем се налази и видео снимак догађаја који УНС-у пријављује Снежана Јовановић.

У њему аутор Срђан Нонић наводи да "Снежану Јовановић, в.д. начелника или било ког бирократу, новинар и обичан човек не може нигде да сретне нити да добије на телефон управе, док на наше захтеве или одговарају погрешно јер нису баш најпрецизније разумели захтев или траже додатни рок од 40 дана, махом да доставе податке који су им доступни одмах“.

Нонић даље наводи да је Снежана Јовановић „дошла у жижу пажње када је њен потпис био на новој одлуци за зонирање паркинг зоне око базена у Чаиру“.

„Јовановић је тада била задужена у управи за све захтеве комуналних предузећа и десна рука Градоначелнице Драгане Сотировски. На неправилности о којима смо писали никад није хтела да се изјасни“, пише он.

Други део текста Нонић је посветио, како наводи,  пресудама донетим против Јовановић, а на самом крају објављен је и видео снимак сустрета Нонића и Снежане Јовановић.

Деманти

Снежана Јовановић демантовала је Нонићеве наводе из текста и у току снимања.

Њен деманти објавио је 22. јула и портал Нишка иницијатива.

Јовановић је и у разговору за УНС такође демантовала све Нонићеве наводе из текста. Како каже, за све што нам је таксативно демантовала у разговору „јавно је доступна документација којом се потврђује истинитост и тачност“.

Она се посебно осврнула на наводе да се овој редакцији на захтеве за приступ информацијама од јавног значаја одговара погрешно или се одређује додатни рок од 40 дана иако су подаци доступни одмах.

Јовановић каже да се додатни рок за достављање информације одређује врло рестриктивно и искључиво у складу са чл 16. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, у случајевима када се траже подаци за неколико година уназад, садржани у обимној документацији, односно из оправданих разлога.

„Није ми познато да је аутор текста изјавио иједну жалбу на добијени одговор. Иначе од почетка године, медијски портал Нишка иницијатива је овој градској управи упутио 34 захтева за приступ информацијама од укупно 75 пристиглих што је скоро половина свих захтева. Градска управа за комуналне делатности и инспекцијске послове је на све захтеве одговорила у законском року“, каже она.

Она као пример недоличног и увредљивог понашања Нонића за УНС наводи захтев за приступ информацијама од 16. јула, у коме се траже подаци о коришћењу паркинга и у коме је написано: „Ево вам и црвеном бојом означен паркинг да се не правиш блесава да ми шаљеш решење за неки други паркинг“.

Овај захтев помиње се и у снимку објављеном на порталу. УНС је садржај овог захтева имао увид.

„Мислим да овакво обраћање односно вређање, довољно говори о озбиљности и професионалности овог портала и његовог уредника“, рекла је Јовановић.

Она је у изјави за УНС рекла да сматра да је „аутор текста имао очигледну намеру да изношењем неистина, намерним, нетачним интерпретирањем чињеница, користећи застареле и нерелевантне пресуде и решења Прекршајног суда, који немају никакве везе са њеним тренутним радним ангажовањем, а уједно су и застареле и брисане из евиденције санкција, озбиљно наруши мој углед и професионални интегритет“.

Како додаје, посебно сматра опасним и увредљивим политичко етикетирање и помињање чланова њене породице што осим угледа може угрозити и њену безбедност.

На крају писма она истиче да се обраћа Удружењу како би се осудом оваквог поступања заштитио интегритет професионалног новинарства, које се темељи на основним вредностима демократског друштва, чиме ће се промовисати етички одговорно новинарство и поштовање професионалних стандарда.

Нонић: Не одговарају на питања, једини начин да дођемо до предстaвника Града је да их зауставимо на улици

Срђан Нонић УНС-у је, одговарајући на ове тврдње рекао да “такви људи који се жале на новинаре, који им не одговарају на питања и називају нас непријатељима су исти ти људи које гледамо сваког дана на режимским медијима“.

“Они вређају грађане, активисте, новинаре и све оне који критикују овај режим”, рекао је Нонић.

Он понавља да Градска управа користи разне начине да медијима не одговара на питања, а када одговори, да непрецизне одговоре.

“Још један начин да избегну одговор је да нас затрпају документима уместо јасног одговора”, каже он.

Нонић је у разговору за УНС поновио све оно што тврди и у тексту и истакао да Управа за комуналне деалтности и инспекцијске послове располаже трећином буџета Града Ниша и да су у овом сектору највеће злоупотребе.

“Када градоначелница и чланови управе вређају новинаре, када организују спорне тендере, када крше закон, писаћемо о томе и питаћемо. А када неће да одговарају на питања, када уђу у канцеларију и затворе врата, не јављају се на телефоне, једини начин је да их зауставимо на улици, снимимо и објавимо снимак”, рекао је Нонић.

Он напомиње да је објавио немонтирани снимак како би грађани чули цео разговор, и оно што он тврди и одговор.

На констатацију Снежане Јовановић да јој није постављао питања, већ је уз повишен тон износио тврдње и неистине, те да је није упозорио да ће снимати, Нонић каже да је све видљиво и да нема потребе да се правда.

“Слободно могу да ме туже, ја никада нећу престати да их јурим, да питам и да се бавим и новинарством и активизмом”, рекао је Нонић за УНС.

Напустио НУНС

Срђан Нонић био је члан Независног удружења новинара Србије (НУНС). Суд части НУНС-а донео је новембра прошле године одлуку да Срђану Нонићу изрекне опомену по жалби Предшколске установе „Пчелица“ због објаве фотографије деце са исртаним словом X преко њихових лица.

Нонић је у децембру НУНС-у послао писмо и, како је у њему навео, напустио ово новинарско удружење.

Снимак са портала Нишка иницијатива погледајте и у наставку.

 

Коментари (3)

Остави коментар
пет

26.07.

2024.

Džoku [нерегистровани] у 12:04

Safet

I ovde se navrzli botovi i pravednici države koja se raspala...

Одговори
пет

26.07.

2024.

Jelena [нерегистровани] у 10:36

Uzas

Nije ovaj Nonic novinar, on se samo tako predstavlja.
Spopada zene po upravi i nedolicno se ponasa.

Одговори
пет

26.07.

2024.

Miljan Vitomirović [нерегистровани] у 09:59

Pređena granica

Ovde je granica dobrano pređena. Da, pitanja se moraju postavljati, ali Srđan Nonić ovde ne postavlja pitanja. Mogu da razumem frustriranost neodgovaranjem institucija, ali moraju se poštovati profesionalni standardi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси