Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  У року усвојен један од шест медијских подзаконских аката - МИТ: Доношење и примена ових докумената је приоритет, до краја године ће све бити усвојено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 07. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

У року усвојен један од шест медијских подзаконских аката - МИТ: Доношење и примена ових докумената је приоритет, до краја године ће све бити усвојено

Закон о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ) прописује обавезу Министарства информисања и телекомуникација (МИТ) да у року од шест месеци од ступања на снагу овог закона, односно до 4. маја ове године, донесе шест подзаконских аката које ближе прописују прецедуре у вези са пројектним суфинансирањем, регистрацијом медија, дописништава, финансирањем медија националних мањина...

МИТ је до данас усвојио само Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Како су за УНС рекли у овом Министарству, израда још два подзаконска акта је завршена и на реду су консултације са новинарским и медијским удружењима. Један акт је у припреми, један у завршној фази израде, док израда Уредбе у вези са суфинансирањем медија на језицима националних мањина још није почела.

У Министарству су истакли да ће сва наведена акта „бити објављивана сукцесивно, након постизања сагласности у вези њихових одредби, најкасније до краја текуће године, узимајући у обзир приоритет њиховог доношења као и примене“. 

Шта предвиђа Закон о јавном информисању и медијима

„Влада ће у року од шест месеци од дана ступања на снагу овог закона донети подзаконски акт предвиђен чланом 13. овог закона. Министарство надлежно за послове информисања дужно је да у року од шест месеци од дана ступања на снагу овог закона донесе подзаконске акте предвиђене чл. 25, 27, 28, 30, 31, 33, 51. и 66. овог закона“, гласи члан 157 ЗЈИМ.

Од тога, чланови 25, 27, и 30 односе се на дефинисање процедура и прописивање образаца у вези са пројектним суфинансирањем пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања које су обухваћене усвојеним Правилником.

С обзиром на то да је од дана ступања на снагу овог закона прошло више од шест месеци, УНС је упитао Министарство информисања и телекомуникација због чега касни доношење подзаконских аката предвиђених члановима 13, 28, 31, 33, 51 и 66­ ЗЈИМ.

Анализа о потребним медијским садржајима

Члан 28 ЗЈИМ односи се на Анализу о потребним медијским садржајима.

ПО ЗЈИМ, Република Србија, аутономна покрајина, односно јединица локалне самоуправе, најмање једном у три године треба да спроведу анализу о потребним медијским садржајима, а министар да уреди начин израде извештаја и пропише форму и садржину обрасца за давање предлога у поступку јавних консултација.

„Министарство је израдило подзаконска акта предвиђена члановима 28. и 51. Закона о јавном информисању и медијима. Када су у питању акта предвиђена чланом 28. очекујемо почетак консултација са новинарским и медијским удружењима и добијања сугестија“, рекли су УНС-у у Министарству.

Јединствени информациони систем

Чланови 31 и 33 односе се на Јединствени информациони систем који ће служити у процесу пројектног суфинансирања медија, а чија примена, по Закону, треба да почне од јануара наредне, 2025. године.

Садржај, ближе услове и начин успостављања Јединственог информационог система, уписа, обраде, вођења, ажурирања и доступности података и докумената у електронском облику, аутентикације и ауторизације корисника, као и друга питања од техничког значаја за вођење Јединственог информационог система прописује министар надлежан за послове информисања, пише у члановима 31 и 33 ЗЈИМ.

„Акти који су предвиђени члановима 31. и 33. су јако комплексни и налазе се у фази израде. Кашњење је условљено израдом пројектне документације и прецизним дефинисањем свих обавеза будућих корисника апликације, како не би дошло до евентуалних пропуста“, навели су за УНС у Министарству.

Они су истакли да „ради прецизирања свих радњи које треба предузети, након активирања апликације, од велике важности је било израдити анализу свих уочених недостатака приликом спровођења конкурсне процедуре у 2024. години и преузимања корака ка измени и допуни закона како би се створио правни основ, како за измене подзаконског акта који је већ донет на почетку године, тако и акта који се налази у фази израде“.

„О свим новим решењима биће извршене консултације са новинарским и медијским удружењима“, додали су.

Регистрација медија

У члану 51 ЗЈИМ наводи се да министар прописује документацију која се прилаже у поступку регистрације и евидентирања медија.

„Акта предвиђена чланом 51. Закона су израђена, али се тренутно врши прецизирање појединих одредби које се тичу регистрације и евидентирања одређених података због израде нове софтверске апликације у Агенцији за привредне регистре. Након тога извршиће се консултације са новинарским и медијским удружењима и њихово објављивање“, кажу у Министарству.

Инострана дописништва и дописници

Члан 66 односи се на евиденцију представника и дописништава иностраних медија, те обавезу МИТ да у року од шест месеци од ступања на снагу Закона ближе уреди начин вођењa и уписа у евиденцију и издавање легитимација.

„Када је у питању акт који је предвиђен чланом 66. Закона у завршној фази је тестирање софтверске апликације за регистрацију страних дописника и дописништава, након чега ће се спровести консултације са новинарским и медијским удружењима“, навели су из МИТ-а.

Информисање припадника националних мањина

Члан 13 ЗЈИМ односи се на остваривање права на информисање припадника националних мањина.

„Република Србија, односно аутономна покрајина обезбеђује из буџета део средстава за издавање новина на језицима националних мањина. Право на суфинансирање имају издавачи новина чији су оснивачи национални савети националних мањина регистровани на територији Републике Србије», пише у члану 13.

Критеријуме за доделу средстава, начин расподеле и утврђивање износа средстава, наводи се, уредиће Влада посебним актом.

„Министарство није упутило Влади Уредбу која је предвиђена чланом 13. овог закона из разлога дефинисања јасних и прецизних критеријума за доделу средстава и утврђивања основа за одређивање висине потребних средстава који би били применљиви за све потенцијалне кориснике, а да се при томе не угрозе већ стечена права за припаднике оних националних мањина која користе ова средства“, рекли су у МИТ-у.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси