Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Ни киша нам ништа не може“ – Домар УНС-а Агатоновић поново уклонио трагове боје са ишараног спомен-обележја Ђоку Вјештици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 07. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

„Ни киша нам ништа не може“ – Домар УНС-а Агатоновић поново уклонио трагове боје са ишараног спомен-обележја Ђоку Вјештици

Спомен-обележје новинару и једном од оснивача Студија Б Ђоку Вјештици оштећено је други пут од обнављања, тако што је име познатог новинара на сваком месту прецртано. Упркос лошим временским условима, домар Удружења новинара Србије (УНС) Милован Агатоновић Ага данас је уклонио трагове боје са овог спомен-обележја на платоу код Београђанке.

„Ни киша нам ништа не може“, поручио је Агатоновић, који је, како каже, познавао Ђока Вјештицу.

Иначе, спомен-обележје Ђоку Вјештици откривено је 1. априла 2012. године на платоу који је тада добио његово име, а поломљено је у децембру 2019. године.  

Симболично, спомен-обележје је обновљено 18. новембра, на годишњицу његове смрти, и то након што су Удружење новинара Србије (УНС), Студио Б и Нова С, покренули медијску акцију за обнову овог спомен-обележја.

У новембру је ово спомен-обележје поново оштећено, тако што је име Ђока Вјештице прецртано, а његов лик ишаран. И тада је Агатоновић споменик Ђоку Вјештици вратио у првобитно стање.

 

Прошле недеље спомен-обележје је поново ишарано, а штету је поново санирао домар УНС-а.

Ко је био Ђоко Вјештица?

Новинар Ђоко Вјештица познат је по организовању хуманитарних акција и покретању бројних иницијатива за уређење Београда и зелених површина у главном граду.

Рођен је 9. маја 1939. године у селу Отрић у општини Грачац (Хрватска). Новинарску каријеру започео је у листу „Борба“, а заједно са колегама из овог листа је 1970. године основао Радио Студио Б.

УНС му је 1976. године доделио награду „Светозар Марковић“, а 2005. године Награду за животно дело.

Преминуо је 18. новембра 2008. године.

Награду за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ УНС је установио три године након његове смрти. Додељује се за прилоге који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси