Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Глас Западне Србије прекршио Кодекс новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 06. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Савет за штампу: Глас Западне Србије прекршио Кодекс новинара

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је јуче одлучила да је портал Глас Западне Србије прекршио Кодекс новинара.

Снимак седнице: Савет за штампу

Весна Јеротијевић жалила се на текст објављен на порталу „Глас Западне Србије“ у коме су, како је навела, изнете неистините и нетачне тврдње о њој, као и квалификације којима се вређају њен јавни статус, друштвени ангажман и углед.

У овом тексту су, одлучила је Комисија за жалбе, прекршене тачке поглавља Истинитост извештавања,  Независност од притисака, Одговорност новинара и Новинарска пажња.

У тексту пише да се Јеротијевић, као „портпаролка и члан Председништва Уније синдиката просветних радника (УСПРС) донедавно наводно борила за све просветне раднике али да је сада ушла у огољену политику“. Додаје се да би „часно било да је однела оставку на све функције у Синдикату, па се укључила у политику“, али да „то говори о њеном политичком кредибилитету, али и моралним особинама". 

Нетачно је, наводи она, да је у време објаве текста била портпаролка и чланица Председништва УСПРС. Она је, додаје у жалби, оставку на место портпарола поднела месец дана пре тога, што значи да је „Глас Западне Србије“ објавио неистиниту информацију.

„Самим тим неистинита је и тендециозна и друга тврдња у тексту везана за довођење у питање ’мог политичког кредибилитета и моралних особина’ јер сам управо поступила часно и поднела оставку на све функције у синдикату, па се тек након тога укључила у кампању и кандидовање на локалним изборима“, навела је она у жалби.

Томе додаје да је нико из „Гласа Западне Србије“ пре објављивања текста није звао како би проверио информације у вези са њеним ангажманом у синдикату, иако је редакцији, како наводи, било познато да је поднела оставку на ове функције. Пре објављивања текста новинари ГЗС су контактирали председништво Уније синдиката, које им је дало информацију да она није функционерка синдиката.

У овој преписци новинара „Гласа Западне Србије“ са Унијом синдиката, у коју је имала увид, како наводи, нигде се не не наводи да је она "без сагласности синдиката говорила у име синдиката", нити да је „синдикалну функцију употребила као говорницу са остварење својих политичких циљева и промоцију". Ове, како је навела, измишљене тврдње, новинари ГСЗ су уврстили у текст.

Дан после објављивања текста, на сајту се нашла и измењена верзија са антрфилеом, у коме се образлаже измена.

Испод текста су, како наводи, објављени и увредљиви коментари.

Уредник портала „Глас Западне Србије“ Гвозден Николић у одговору на жалбу навео је да ово није први пут да се „Комисија Савета за штампу злоупотребљава као вид притиска на медије који не подржавају одређене политичке и политиканстке структуре и организације у Чачку“.

Како каже, тачно је „да је као учитељица ушла у 'огољену' политику, да је постала јавна личност као портпарол и члан председништва синдиката, о чему сведоче бројни текстови и тв наступи а сада и као политичар, да се кандидовала на локалним изборима, да је као друга на листи постала одборник у Скупштини Града Чачка, да је бавећи се синдикалним радом више времена провела на синдикалним а сада и политичким трибинама“.

Редакција је хтела, навео је Николић, да укаже на то да неко ко васпитава децу „не треба да се бави политиком“.

Представница Асоцијације медија у Комисији за жалбе Јелка Јовановић рекла је да јој сметају тврдње да неко ко је у просвети не сме да се бави политиком и да неко ко је члан синдиката може да буде и политички ангажован.

Сам одговор уредника да је ово „хајка на медије који не подржавају одређену политичку опцију“, како наводи представница Удружења новинара Србије (УНС) у Комисији за жалбе Оливера Милошевић, говори о начину на који он перципира медије.

Представница Удружења новинара Србије (УНС) у Комисији за жалбе Јелена Петковић рекла је да у тексту нема никакве разлике између чињеница, коментара и претпоставки аутора.

„Новинари имају право да износе своје мишљење и критике у вези са нечијим политичким ангажманом, али те чињенице морају бити засноване на истинитим подацима. Када је реч о коментарима, они се надовезују на те неистинте податке и креирају одређену атмосферу“, навела је она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси