Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  На до сада расписаним медијским конкурсима 37 локалних самоуправа издвојило значајно мање новца него лане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 06. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

На до сада расписаним медијским конкурсима 37 локалних самоуправа издвојило значајно мање новца него лане

Према подацима Удружења новинара Србије (УНС) и Министарства информисања и телекомуникација (МИТ), 37 локалних самоуправа је на до сада расписаним конкурсима за суфинансирање медијских пројеката издвојило упола или више него упола мање новца у односу на прошлу годину.

Од овог броја, 20 општина и градова на до сада расписаним конкурсима издвојило је чак 90 одсто мање новца него лане.

У питању су градови Панчево, Вршац и Сомбор, као и општине Ада, Апатин, Бајина Башта, Бечеј, Беочин, Чока, Косјерић, Мали Иђош, Нови Кнежевац, Оџаци, Србобран, Пожега, Сремски Карловци, Житиште, Жабаљ, Кула и Пећинци.

Општина Бачка Топола је на конкурсу који је расписала издвојила седам процената у односу на прошлу годину, а општина Мали Зворник за сада је издвојила свега девет одсто прошлогодишњег износа.

До данас, на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката Општина Нова Црња издвојила је деветину, Кучево и Љубовија осмину, а Општина Сечањ седмину прошлогодишњег износа.

Град Нови Сад, на конкурсу који је до сада расписан, издвојио је шестину прошлогодишњег износа. Ипак, ваља нагласити да је овај град новац који је извојио за медијске пројекте претходне године додељивао путем више конкурса.

Међу локалним самоуправама које су издвојиле близу шестине прошлогодишњег износа је и Општина Нови Бечеј. 

Oпштине Осечина, Крупањ и Богатић ове године издвојиле су четвртину прошлогодишњег буџета за медијске пројекте, док су Град Лозница и општине Обреновац и Трстеник издвојиле трећину прошлогодишњег износа. Упола мање него лане определиле су општине Младеновац, Нова Варош и Пријепоље.

Иначе, Законом о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ) прописано је да ће одлуке Савета за штампу и Регулаторног тела за електронске медије бити један од критеријума за бодовање медијских пројеката и расподелу средстава. Неке локалне самоуправе су смањивањем новаца за суфинансирање медијских пројеката, а повећавањем износа за појединачна давања пронашле начин да заобиђу закон.

Ипак, ваља нагласити да су неке локалне самоуправе буџет за ову годину усвојиле након избора, док су пре тога важиле одлуке о привременом финансирању, по којима је и расписан први конкурс. То значи да постоји могућност да ће ови градови, у складу са износом предвиђеним за суфинансирање у области јавног информисања, ускоро расписати и нове конкурсе.

По подацима којима располажу УНС и МИТ, конкурсе до сада нису расписалe 32 самоуправe од укупно 167.

Подсетимо, по ЗЈИМ, рок за расписивање конкурса 1. март текуће године.

ЗЈИМ предвиђа и казнене одредбе за прекршај за одговорно лице у органу јавне власти ако не распише јавни конкурс за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, у износу од 50.000 до 150.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси