Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Сиромашење медија се наставља – И Кула за медијске пројекте издвојила 10 пута мање новца него претходне године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 06. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Сиромашење медија се наставља – И Кула за медијске пројекте издвојила 10 пута мање новца него претходне године

По медије погубном тренду општина и градова у Србији да за медијске конкурсе издвајају и до 10 пута мање новца него претходних година, придружила се и Општина Кула која је уместо 10 милиона динара, колико је медијима наменила 2023. године, ове године определила свега један.

Општина Кула 20. јуна објавила је два конкурса за пројектно суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања, од којих је један намењен медијима на језицима националних мањина.

Прошле године ова Општина за конкурс је определила 9.500.000 динара, а сада свега десет одсто од тога, односно 950.000 динара. За мањинске медије је, такође, сразмерно смањен износ, па је овим медијима на располагању свега 110.000 уместо прошлогодишњих 1.100.000 динара.

Додатно, Општина Кула конкурс је расписала са скоро четири месеца закашњења, јер је, по новом Закону о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ), рок за расписивање конкурса 1. март текуће године.

ЗЈИМ предвиђа и казнене одредбе за прекршај за одговорно лице у органу јавне власти ако не распише јавни конкурс за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, у износу од 50.000 до 150.000 динара.

Кула само наставила низ

Подсетимо, како је УНС раније писао, осим нерасписивања конкурса у року, у првој години спровођења пројектног суфинансирања по новом ЗЈИМ новинари и медији сведоци су и праксе у бројним локалним самоуправама да за конкурсе издвајају значајно мање новца него претходних година.

Десет пута мање новца него прошле године, по подацима УНС-а, осим Куле издвојили су и Град Вршац, Панчево, општине Бајина Башта и Пожега, Бечеј, Шид, као и Бачка Топола која је овогодишњи износ за медије смањила чак 14 пута. Град Смедерево издвојио је ове године свега 3 милиона динара, док је 2022. године у овом граду за медије било опредељено 28 милиона динара. Прошле године Смедерево није расписало конкурс.

Како се може закључити по њиховим буџетима, финансијску подршку медијима све ове локалне самоуправе намеравају да пруже кроз „услуге по уговору“, избегавајући тако да при додели новца уважавају одлуке Савета за штампу и РЕМ-а, што приликом одлучивања о расподели средстава на конкурсима предвиђа ЗЈИМ.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

24.06.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 13:08

Локални конкурси

Основни разлог смањивања износа за локалне медије је лош Закон о јавном информисању и још лошији Правилник. Локалне средине, с правом, желе да новац које распоређују припадне, бар 80-90% локалним медијима. Каква је сврха да медиј из Шумадије конкурише за паре у Суботици, Врању, Сомбору, Нишу... Тестирао сам ове године, први пут, овај систем и слао сам пројекте на конкурсе ван општине где је седиште медија. Одговор је био очекиван: паре су добили, скоро 100% медији који су са територије општине која је расписала конкурс за суфинансирање. И тако и треба да буде, нема љутње.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси