Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо форепортер Јован Шурдиловић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 06. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС/Д. Видојковић

Преминуо форепортер Јован Шурдиловић

Јован Шурдиловић, уметнички фотограф, фоторепортер, документариста и члан Удружења новинара Србије преминуо је у 86. години у Нишу након краће болести.

Основну школу „Учитељ Таса“, Гимназију „Стеван Сремац“ и студије историје и географије завршио у Нишу. Радио је у Заводу за урбанизам, Пионирском дому "Станко Пауновић", Центру за културу и Заводу за заштиту споменика културе, где је и пензионисан 2004. године.

Фото: Архива УНС-а

Прву фотографију објавио је 1959. године на насловној страни Народних новина. Сарађивао са бројним часописима и новинама. Фотографије је објављивао у Вечерњим новостима, Политици, Филмским новостима, Дуги, Народним новинама, а у Нишком веснику је био уредник фотографије.

Приредио је већи број самосталних и групних изложби.

Добитник је награда „Рака Рубен“ на изложби фото-репортера и филмских стваралаца под покровитељством листа Политика, Златне значке Културно-просветне заједнице Србије, „Учитељ Таса“ КПЗ Ниш, награде „Радомир Станић“ Друштва конзерватора Србије, Златне значке Југословенских хорских свечаности и награде Града Ниша.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси