Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преминуо Душан Чукић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 06. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Преминуо Душан Чукић

Новинар и некадашњи председник Савеза новинара Југославије Душан Чукић преминуо је јуче у 87. години.

Душан Чукић рођен је 9. јула 1937. године у Дубровнику. Правни факултет завршио у Београду. Још као средњошколац је започео новинарску каријеру, радећи као дописник из Иванграда за лист „Спорт“.

Чукић је био директор Телевизије Београд, главни и одговорни уредник „Вечерњих новости", као и помоћник главног и одговорног уредника и спољнополитички уредник Информативног програма Радио телевизије Србије.

Пет година је био председник Савеза новинара Југославије, као и члан најужег руководства Балканске конфедерације новинара.

Био је стални дописник „Борбе“ и Телевизије Београд из Москве од средине 1977. до краја 1981. године, а од 1989. до 1999. године био је повремени извештач из руске престонице. Добитник је више новинарских награда, поред осталих и награде Савеза новинара Русије

Душан Чукић биће сахрањен у суботу, 8. јуна, у 15 сати на Новом гробљу у Београду, док ће опело бити одржано истог дана у 14 часова.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

06.06.

2024.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 20:33

Скривена историја новинарства

Душан Чукић је био потпредседник Синдиката новинара Србије, првог струковног новинарског синдиката после Другог светског рата, формираног 1987. године, званично регистрованог 1990. Први председник био је Милоје Петровић, ја сам био генерални секретар. Синдикат новинара Србије формиран је 1987. уз подршку Удружења новинара Србије и тадашње председнице Љиљане Зоркић. А онда је Слободан Милошевић одлучио да у Србију пусти "невладине" организације Џорџа Сороша, које су биле шокиране чињеницом да у Србији већ постоји струковни новинарски синдикат на републичком нивоу. Посебно их је нервирала чињеница да је Србија била једина од свих бивших социјалистичких држава у Европи која је, после пада Берлинског зида, формирала републички новинарски синдикат, а да за то није тражила Сорошову помоћ.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси