Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одржан састанак СРГ у УНС-у: У априлу у односу на март мањи број случајева угрожавања сигурности новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 06. 2024.

Извор: УНС

Одржан састанак СРГ у УНС-у: У априлу у односу на март мањи број случајева угрожавања сигурности новинара

Чланови Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) састали су се данас, а домаћин је било Удружење новинара Србије (УНС).

Јавни тужилац Врховног јавног тужилаштва Бранко Стаменковић говорио је о актуелним случајевима међу којима је пријава преко механизма СРГ за напад на новинара недељника „Радар“ Вука Цвијића, пријава напада на новинара листа "Данас" Угљешу Бокића, као и о предузетим радњама у случајевима претњи којима је угрожена сигурност представницима НДНВ-а Ани Лалић Хегедиш и Динку Грухоњићу.

На састанку је речено и да је јуче подигнут оптужни предлог против особе која је претила Ани Лалић Хегедиш.

Чланови СРГ добили су информације из базе коју води тужилаштво и о поступцима у случају угрожавања сигурности новинарке „Подринских“ Исидоре Ковачевић, о пријави новинарке из Старе Пазове Гордане Момчиловић Илић, где је одбачена кривична пријава, на шта она може да се жали, као и о предмету који је формиран по пријави новинарке и уреднице Ин медиа портала Верице Маринчић из Инђије.

У априлу је, према тужилачкој статистици, забележен мањи број пријављених случајева у односу на март.

Састанку су присуствовали чланови СРГ Бранко Стаменковић из Врховног јавног тужилаштва и Татјана Васиљевић Вељковић, такође представница тужилаштва, правник Раде Ђурић и адвокат Круна Савовић из Независног удружења новинара Србије (НУНС), Веран Матић, представник АНЕМ-а, новинарка Љиљана Стојановић, представница Локал преса, Бекир Дудић из Министарства унутрашњих послова Србије, Мирослав Јанковић из Мисије ОЕБС-а у Србији (посматрач) и Драгана Бјелица из Удружења новинара Србије (УНС).

Уочи састанка СРГ Мирослав Јанковић, правни саветник за слободу медија Мисије ОЕБС-а у Србији, предао је УНС-у 300 прес прслука намењених члановима удружења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси