Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: „Српски телеграф“ и „Хело магазин“ прекршили Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 05. 2024.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Савет за штампу: „Српски телеграф“ и „Хело магазин“ прекршили Кодекс

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је одлучила да су "Спрски телеграф" и "Хело Магазин" прекршили Кодекс новинара Србије.

“Српски телеграф” је, према одлуци Комисије, прекршио тачке поглавља истинитост извештавања, одговоност новинара, новинарска пажња и поштовање приватности. Жалбу је против “Српског телеграфа" поднео отац дечака који је рањен у ногу 3. маја 2023. године у Основној школи "Владислав Рибникар".

Подносилац жалбе је отац детета чији је наводни исказ пренет у овом тексту. Тачно је, каже, да је његов син погођен у ногу и да је најбољи друг девојчице Еме Кобиљски, али навиоди да је целокупна изјава коју су из Српског телеграфа пренели неистинита и измишљења. Његов син, како истиче, ниједном новинару није дао изјаву овим поводом.

Није наведено име детета, али је, узевши у обзир податке који су објављени свима било јасно о коме је реч, истиче у жалби.

Отац детета тврди да је на овај начин манипулисано емоцијама друштва и његовог сина, који је додатно трауматизован, јер се наводе детаљи који се приписују његовом сведочењу.

Представница Локал преса у Комисији за жалбе Надежда Будимовић рекла је да је сваки пут све веће изненађење докле медији могу да иду.

„Откуд се појављује ова прича? Зашто би била потребна чак и да је била заиста истинита? Још страшније је што није и што је идентитет детета откривен и што се манипулише емоцијама и виктимизација детета понавља. То су трауме које остају за читав живот и речи које су написане тамо ће вероватно толико трајати.

Представница Асоцијације медија у Комисији за жалбе Јелка Јовановић је питала да ли би, чак и да је дете дало изјаву, новинари смели да је пренесу.

О томе би, одговорио је Шабић, могло бити дискусије да је пренет истинит навод јер има околности у којима би можда и могло бити пренето сведочење детета. Ипак, он апострофира да се овде ради о информацији која није истинита.

Представница Независног удружења новинара Србије (НУНС) Милена Васић рекла је да сматра да је извештавање о „Рибникару“ у неким случајевима постало питање за јавно тужилаштво, јер, како додаје, треба размотрити постојање кривичног дела изазивање панике и нереда, иако је против коришћења репресивних стредстава против медија.

„Ово је екстрем за који некад делује да се никада неће зауставити“, наводи она.

Комисији се жалила и глумица Јелена Ступљанин на текст који је објављен на порталу „Хело магазина" због наслова у коме се наводи да је рекла „Не могу да затрудним, тешко се борим". ,,Наслов је скарадан јер се, наводно, односи на мој разговор са Браном Антовић, који смо водиле у њеном подкасту и који је објављен на Инстаграму. Ипак, све је извучено ван контекста, посебно јер ја уопсте нисам рекла ово сто наслов сугерише", навела је. Филип Шварм је рекао да наслов не мора да буде цитат из интервјуа, али да је, анализирајући наслов схватио да он са текстом нема везе.

Комисија је једногласно одлучила да су у овом случају прекршена поглавља независност од притисака и новинарска пажња.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси