Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Протест новинара "Јединства" - УНС на јавном колегијуму у Косовској Митровици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 05. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС, РТС

Протест новинара "Јединства" - УНС на јавном колегијуму у Косовској Митровици

"ПАЖЊА! КОЛЕГИЈУМ ПРОТЕРАНОГ 'ЈЕДИНСТВА'", пише на транспаренту који су подигли новинари у Косовској Митровици.

Телефонске претње новинарима редакције "Јединство" да се иселе до сутра, а без иједног званичног документа који се односи на њих, довеле су до тога да у знак протеста свој колeгијум одрже под "ведрим небом".

"Јединство" је једини лист на српском језику на Косову и Метохији.

Уз новинаре „Јединства“ су данас у северном делу Косовске Митровице и представници УНС-а, председник УНС-а Живојин Ракочевић, председница УНС-а на Косову Ивана Вановац и генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Од новинара "Јединства" притисцима се жели издејствовати да напусте редакцијске просторије у северном делу Косовске Митровице које користе више од 20 година.

 

Наводно, њихов простор је продат, иако нису добили званични документ.

Простор је „Јединство“ добило на коришћење од Координационог центра за Косово и Метохију 2003. године. Пре тога, 1999. године редакција листа „Јединство“ исељена је из својих просторија у Приштини, којe им до данас нису враћене.

Чланови редакције "Јединства" протестовали су тако што су држали колегијум на платоу испред зграде у којој се налазе њихове канцеларије.

"Наш лист дели судбину српског народа. Није само обичан информативни гласник, већ чувар језика, писма, културе и српског идентитета. Заказали смо сутра нови колегијум у 11 сати, на истом месту, јер нам ништа друго не преостаје него колегијум на клупи, у парку под ведрим небом", каже директорка "Јединства" Рада Комазец, а преноси Радио-телевизија Србије (РТС).

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, такође, негодовао је што се "Јединство" исељава без писаног решења. 

"И за косовске прилике је нестварно да се 'Јединство' исељава усменим налогом, претњом катанцем на браву, претњом људима који би се ту нашли, а да не постоји писан траг, решење да се издавач листа исели", поручио је Брајовић, а преноси РТС.

У овом тренутку одржава се Годишња скупштина Европске федерације новинара у Приштини на којој Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије као израз протеста не учествују.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси