Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ишарано спомен-обележје Ђоку Вјештици враћено у првобитно стање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 04. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Ишарано спомен-обележје Ђоку Вјештици враћено у првобитно стање

Спомен-обележје новинару и једном од оснивача Студија Б Ђоку Вјештици, које је обновљено у новембру прошле године, недавно је поново оштећено, тако што је име познатог новинара прецртано. Домар Удружења новинара Србије (УНС) Милован Агатоновић Ага данас је, уз подршку колега из УНС-а, уклонио трагове боје са овог спомен-обележја на платоу код Београђанке.

„Ценио сам Ђока Вјештицу и све што је урадио за Београд. Драго ми је да је споменик враћен у првобитно стање“, рекао је Милован Агатоновић Ага за сајт УНС-а.

Иначе, спомен-обележје новинару и једном од оснивача Студија Б Ђоку Вјештици поломљено је у децембру 2019. године и стајало је оштећено све до новембра прошле године. Тада је, на годишњицу његове смрти постављено обновљено спомен-обележје, и то након што су Удружење новинара Србије (УНС), Студио Б и Нова С, покренули медијску акцију за обнову овог спомен-обележја.

Почетком августа УНС се обратио Заводу за заштиту споменика културе Града Београда када ће оштећено спомен-облежје бити обновљњено. Из Завода су тада одговорили да ће „предлог за санацију наведеног споменика бити размотрен у наредном периоду“.

Две недеље касније на питање да ли је предлог за санацију размотрен, УНС је добио одговор од Завода да обнова спомен-обележја није ушла у програм Хитних интервенција на споменицима за 2024. годину. УНС се затим обратио председнику привременог органа Београда Александру Шапићу, из чијег кабинета је Удружењу одговорено да ће оштећено спомен-обележје бити обновљено за неколико недеља, што је и учињено.

Иначе, спомен-обележје Ђоку Вјештици откривено је 1. априла 2012. године на платоу који је тада добио његово име, а поломљено је у децембру 2019. године. Овог месеца поново је оштећено, тако што је име Ђока Вјештице прецртано, а његов лик ишаран.

Тако је стајало све док Агатоновић није вратио спомен-обележје у првобитно стање.

О Ђоку Вјештици…

Новинар Ђоко Вјештица био је „глас Београђана“. Борио се за лепшу животну средину, организовао хуманитарне акције и покретао бројне иницијативе за уређење Београда и зелених површина у главном граду.

Рођен је 9. маја 1939. године у селу Отрић у општини Грачац (Хрватска). Новинарску каријеру започео је у листу „Борба“, а заједно са колегама из овог листа је 1970. године основао Радио Студио Б.

УНС му је 1976. године доделио награду „Светозар Марковић“, а 2005. године Награду за животно дело.

Преминуо је 18. новембра 2008. године.

Награду за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ УНС је установио три године након његове смрти. Додељује се за медијске садржаје који покрећу и мотивишу појединце и јавност на хуманитарне акције, критикују социјално неодговорно понашање и подстичу солидарност и узајамност. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси