Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  МФРР: Новинарке чешће жртве онлајн и вербалних напада него њихове колеге
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 03. 2024.

Аутор: УНС/ЕФЈ Извор: УНС/ ЕФЈ

МФРР: Новинарке чешће жртве онлајн и вербалних напада него њихове колеге

Новинарке су се у 2023. години знатно чешће од својих колега суочавале са директним вербалним нападима и онлајн претњама, које су стизале са непознатих адреса, пише у анализи случајева угрожавања новинарки, коју су урадиле невладине организације које чине групу Брз одговор за слободу медија (Media Freedom Rapid Response).

У случајеве онлајн застрашивања које је евидентирао МФРР уврштене су бројне претње смрћу и силовањем које су новинарке добијале преко друштвених мрежа.

Не само са претњама на интернету, већ и са директним вербалним нападима, новинарке су се суочавале чешће од својих колега, пише у анализи. Најчешће су, како наводе из МФРР, биле изложене дискредитацији и клеветама, које су имале за циљ утишавање њиховог гласа и подривање медијских слобода.

Из ове организације подсећају да је лане Европски институт за слободу штампе (ECPMF) забележио 281 напад на новинарке у земљама чланицама и кандидатима за чланство у Европској унији.

Како пише у анализи МФРР, напади на јавним местима чине 18,9 одсто забележених случајева угрожавања новинарки у прошлој години.

МФРР је подсетио и на случај узнемиравања из Србије – отимање телефона Бојани Лазовић у кафићу 2020. године.

Физички напади, иако ређи него код новинара, и даље чине 23,5 одсто случајева угрожавања новинарки, при чему је укупно 17 новинарки повређено. Правни инциденти, укључујући хапшења, притварања, затварања, кривичне пријаве, грађанске тужбе или клевета, такође изазивају значајну забринутост, чинећи 25,6 одсто свих инцидената против жена.

„На Међународни дан жена, МФРР наглашава потребу за родном равноправношћу и истиче да је неопходно да се превазиђу проблеми и напади са којима се новинарке свакодневно суочавају“, наводи се у анализи ове организације, коју је пренела Европска федерација новинара (ЕФЈ).

Групу Брз одговор за слободу медија чине  Европска федерација новинара (ЕФЈ), ОБЦ Трансеуропа (ОБЦТ), Европски центар за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ), ARTICLE 19 Европа и Репортери без граница (РСФ).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси