Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Више од половине локалних самоуправа прекорачило рок за расписивање медијских конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 03. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Више од половине локалних самоуправа прекорачило рок за расписивање медијских конкурса

Иако су, по Закону о јавном информисању и медијима, сви градови и општине дужни да конкурс за суфинансирање медијских пројеката распишу до 1. марта, то је учинила само 61 јединица локалне самоуправе. То значи да 106 јединица локалне самоуправе тренутно крши Закон, узевши у обзир да се ова одредба не односи на 10 локалних самоуправа на Косову и Метохији.

У три општине је до сада расписан конкурс након истека рока.

 

Осим локалних самоуправа, конкурсе су до 1. марта, према Закону, морали да распишу Министарство информисања и телекомуникација и Покрајински секретаријат АП Војводина за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Покрајински секретаријат је конкурс за суфинансирање медијских пројеката расписао 28. фебруара, док је Министарство то учинило 29. фебруара.

Подсетимо, претходним Законом о јавном информисању и медијима није био прописан рок за расписивање конкурса у текућој години.

Радна група која је учествовала у изради актуелног Закона одредила је најпре да рок за расписивање конкурса буде 31. јануар. У току јавних расправа о Нацрту, министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић закључио је да је овај рок кратак, те је Законом који је сада на снази прописано „да је орган који расписује конкурс дужан је да га распише најкасније до 1. марта за текућу годину“.

Иначе, Законом је прописано и да ће орган који у предвиђеном року не распише конкурс за остваривање јавног интереса у области јавног инфорисања бити кажњен новчаном казном од 50 до 150 хиљада динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси