Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Издавачи медија од 2025. године АПР-у ће достављати још четири документа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 02. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Издавачи медија од 2025. године АПР-у ће достављати још четири документа

Од наредне године издавачи медија биће у обавези да Регистру медија који се води у Агенцији за привредне регистре (АПР) доставе још четири нова документа, а која се односе на родну равноправност, заштиту уређивачке политике, запошљавање особа са инвалидитетом, као и обезбеђивање сигурног радног окружења, предвидео је Закон о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ).

Члан 47 ЗЈИМ прописује шта се све од података региструје у АПР-у, а, за разлику од старог Закона, од 1. јануара 2025. године издавачи медија биће у обавези да регистратору доставе: документ којим су предвиђене интерне мере и процедуре за постизање родне равноправности; документ којим су предвиђене мере и процедуре за заштиту уређивачке политике; документ којим су предвиђене мере и процедуре за запошљавање особа са инвалидитетом и документ којим су предвиђене мере и процедуре за обезбеђивање сигурног радног окружења за новинаре и медијске раднике.

На питање УНС-а како би требало да ови докуметни изгледају, као и која ће бити процедура за регистровање наведених података и докумената, из АПР-а су нам одговорили да још увек не могу са сигурношћу да кажу у којој форми ће се ови документи достављати, али да ће Агенција упутства објавити благовремено, а сва документа "почети да региструје и објављује од 1. јануара 2025. године“.

За недостављање ових докумената Закон није предвидео казнене одредбе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси