Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Колеге јављају - ОТП банка не кредитира медије?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 02. 2024.

Аутор: K. Ковач Настасић Извор: УНС

Колеге јављају - ОТП банка не кредитира медије?

Удружење новинара Србије (УНС) контактирао је колега новинар Душан Војводић, власник За медије из Зајечара, којeм је, како каже, у ОТП банци у Зајечару у децембру понуђен кредит за фирму, да би му сада, у фебруару, рекли да му кредит неће бити одобрен јер су „из матичне банке добили инструкције да не одобравају кредите медијима“.

„За медија је 10 пута у претходних десет година добијала кредите у овој банци и редовно их врћала. Тако су нам из ОТП банке у децембру прошле године самоиницијативно послали понуду за кредит у износу од 1.900.000 динара. Како нам тада новац није био неопходан, упитао сам да ли је могуће да ту понуду искористимо у фебруару, када нам обично зафали средстава, у периоду док не добијемо нове пројекте“, прича Војводић.

Како наводи, из банке му је речено да може и да неће бити никаквих проблема.

„Вођен тиме, пре неколико дана позвао сам службеника банке који нам је нудио кредит, рекао сам да смо сада заинтересовани, да бисмо поднели захтев и упитао га да ли понуда из децембра још увек важи. Одговорио је потврдно и рекао да ће ме позвати сутрадан. Како се није јављао, позвао сам банку и добио од њега одговор да нам кредит не може бити одобрен јер је 'добио инструкције од матице да се не дају кредити медијима, односно привредним друштвима из медијске делатности'“, рекао је Војводић УНС-у.

УНС је овим поводом питања послао и ОТП банци која у свом одоговору није демантовала наводе Војводића.

Из банке су навели да су „колеге из матичне експозитуре у контакту са клијентом“.

„Имајући у виду да је однос банка-клијент поверљиве природе не можемо излазити у јавност са детаљима конкретног случаја. Банка слободно одлучује о избору клијената сходно члану 41 Закона о банкама, а приликом доношења одлуке о одобравању кредита узимају се у обзир сви релевантни аспекти и показатељи пословања клијента сходно интерним процедурама, који процес одобрења и резултира одговарајућом пословном одлуком Банке. Важно је да поделимо са вама да је преко 700 активних клијената из сектора медија дало поверење ОТП банци са којима имамо редовну сарадњу“, речено је УНС-у у ОТП банци.

Душан Војводић за УНС каже да није у контакту са банком, да га нико накнадно није контактирао, те да уколико је истина да постоји оваква инструкција матичне банке, то представља озбиљну дискриминацију медија.

„Ако буду престали да одобравају кредите издавачима медија, то ће значити да врше дискриминацију одређене професије што није законито. Да не причам о томе у каквим проблемима би у том случају били медији“, рекао је Војводић.

Банкарски кредити били недоступни медијима и пре шест година

Подсетимо, УНС је пре шест година, 2017. године, писао о томе да је од колега сазнао да поједине банке не одобравају кредите, са објашњењем да не кредитирају удружења грађана, медије и запослене у њима.

Захтев за инвестициони кредит који је у то време поднео УНС истовремено су одбиле да дају Рајфајзен и Војвођанска банка, са истим образложењем.

Иако је УНС у годинама пре тога од те две банке узимао и без дана кашњења вратио више кредита у укупном износу од око 200.000 евра, те 2017. године обе банке одбиле су захтев УНС за кредит са образложењем: "Не дајемо кредите удружењима грађана".

Према наводима колега, исте године је банка Интеза одбила да одобри кредит једином радију из Пожаревца, као и једном медију из Ниша.

Повереница за заштиту равноправности Бранкице Јанковић 2018. године послала је УНС-у мишљење да је „Рајфајзен банка, одлуком да не одобри кредит Удружењу новинара Србије (УНС), са образложењем да „не одобрава кредите удружењима грађана“, повредила Закон о забрани дискриминације“.

Такође, она је у препоруци банци истакла и да „убудуће, у својим интерним актима и другим одлукама које доноси, као и у оквиру обављања других послова из своје надлежности, не крши антидискриминационе прописе“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси