Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Студенти новинарства и новинари из Немачке посетили УНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 02. 2024.

Извор: УНС

Студенти новинарства и новинари из Немачке посетили УНС

Млади новинари и студенти новинарства и друштвених наука Универзитета у Берлину Ема Ихле, Лин Клоков, Ноа Трилер, Фара Мактоул, Јоана Фридерик Салцберг били су данас гости Удружења новинара Србије (УНС) и разговарали су са младим новинарима из Србије о медијским приликама у две земље. Њихов долазак су организовали Фондација Конрад Аденауер и УНС.

Дискусија о трендовима у новинарству обележила је посету немачких новинара. И новинари из Србије и новинари из Немачке закључили су да у погледу финансирања постоје сличности између српске и немачке медијске сцене. Многи млади новинари се због лошег економског положаја новинара у обе земље опредељују за одлазак у ПР агенције.

У обе земље, закључили су новинари из Србије и Немачке, млађи људи су у већој мери од старијих спремни да плате за медијски садржај, а највише су заинтересовани за теме из домена спорта и забаве.

Дискутовало се и о томе у којој мери и у ком облику је политичка партиципација новинара дозвољена и да ли новинари треба да буду политички активни, као и о томе где је граница између критичког односа према стварности и неутемељене критике. Показало се да су мишљења о политичком активизму новинара подељена и код немачких и код српских новинара.

И српске и немачке колеге биле су сагласне да новинар као и сваки грађанин има свој став, али да треба да води рачуна да он не треба да утиче на његов новинарски рад и медијски садржај који прави.

Млади новинари и студенти новинарства из Немачке су новинарима из Србије представили алате чији рад се заснива на коришћењу вештачке интелигенције. Људи се, сагласни су били млади новинари, плаше последица које би по новинарство могли да произведу програми за аутоматско креирање медијског садржаја. Ипак, новинарски рад, додали су, уз помоћ њих може бити ефикаснији и занимљивији.

Представници УНС-а упознали су присутне студенте са начином рада и главним циљевима Удружења, образовним центром УНС-а, као и акцијама поводом Светског дана слободе медија.

О Новинарској школи Удружења новинара Србије (УНС) говорили су, осим представника УНС-а, и некадашњи полазници, који су указали на бенефите које им је донела. Било је речи и о Школи веб новинарства, након које су бројни полазници започели и сопствени бизнис, али и о недавно покренутој Школи фотографије.

Студенти и млади новинари из Немачке су у Меморијалној соби УНС-а сазнали више о историјату Удружења.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси