Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Са скупа подршке Џулијану Асанжу: Одлука о изручењу Асанжа стајаће као трајна претња сваком истраживачком новинару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 02. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Са скупа подршке Џулијану Асанжу: Одлука о изручењу Асанжа стајаће као трајна претња сваком истраживачком новинару

„Не изручујте Асанжа“, поручили су на данашњем скупу подршке новинару Џулијану Асанжу представници Удружења новинара Србије (УНС), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Синдиката новинара Србије (СИНОС). Порука је упућена Краљевском суду у Лондону, који данас и сутра разматра жалбу Асанжа на одлуку министра унутрашњих послова Велике Британије да га изручи САД, као и на одлуку судије Барајцер да одбије већи део тужбе против екстрадиције.

Представници УНС-а, НУНС-а и СИНОС-а су овим протестом подржали акцију Међународне (ИФЈ) и Европске федерације новинара (EФJ), које траже да се новинари попут Асанжа, који откривају криминал и ратне злочине, ne кажњавају затвором.

„Заједно са хиљдама активиста широм света дижемо глас против забране слободе говора и истраживачког новинарства, што ће бити неминовна последица погрешне одлуке суда да изручи Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама“, рекла је на скупу уредница портала УНС-а Кристина Ковач Настасић.

Она је, у заједничком обраћању УНС-а, НУНС-а и СИНОС-а, подсетила да се Асанжу суди због објављивања снимка америчке војске о убиству цивила у Ираку 2007. године, а да су међу убијенима била и два новинара агенције Ројтерс.

„Асанж је објавио снимке тог ратног злочина и због тога је, кажу, крив. Зар је борба за истину злочин?“, упитала је и додала да је новинарство јавно добро јер од професионалног новинарства има користи свако друштво.

„Указивањем на злоупотребе, на кршење закона, на корупцију, на зло и неправду, често далеко од очију јавности – новинарство доприноси слободи људи и демократији“, додала је она.

На скупу је указано на то да би одлука о изручењу Џулијана Асанжа произвела као трагичну последицу то што би Асанж, који је већ жртвовао свој живот, у Америци би могао бити осуђен на смрт. Осим тога, додала је Ковач Настасић, новинарска професија била би неповратно угрожена.

„Одлука Владе Велике Британије о изручењу Асанжа стајаће као трајна претња сваком истраживачком новинару, сваком борцу против прљавих пројеката, насиља и злочина, било да иза њих стоје државе, интересне групе или појединци“, додала је.

Представници новинарских удружења и синдиката су, подсетила је Драгана Чабаркапа из СИНОС-а, протестовали и пре две године испред Амбасаде Велике Британије у Београду.

„И тада смо рекли да су угожена демократска права Асанжа. Уколико су Велика Британија и САД демократске земље каквим се представљају, пустиће Асанжа на слободу“, рекла је Чабаркапа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси