Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Скуп подршке Асанжу данас у 14ч испред Дома новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 02. 2024.

Извор: УНС

Скуп подршке Асанжу данас у 14ч испред Дома новинара

Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Синдикат новинара Србије (СИНОС) позивају колегинице и колеге да се данас, у уторак, 20. фебруара у 14 сати окупимо испред Дома новинара (Ресавска 28) у Београду и пружимо подршку оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу уочи одлуке суда у Лондону о његовом изручењу Сједињеним Америчким Државама (САД).

Саслушање ће бити одржано у Краљевском суду правде у Лондону 20. и 21. фебруара. Суд ће разматрати Асанжову жалбу на одлуку министра унутрашњих послова Велике Британије да га изручи САД-у,  као и одлуку судије Барајцера да одбије већи део тужбе против екстрадиције, која је изречена у јануару 2021. године.

УНС, НУНС и СИНОС, као и колегинице и колеге из Међународне и Европске федерације новинара, које представљају скоро 200 новинарских синдиката и удружења, противе се Асанжовом изручењу САД-у.

„Џулијан Асанж је објавио снимак који је направила америчка војска о убиству цивила у Ираку 2007. Међу убијенима су била и 2 новинара агенције Ројтерс. Асанж је објавио снимке тог ратног злочина и због тога је крив. Зашто је крив? - Новинарство није злочин. Новинарство је јавно добро јер од професионалног новинарства има користи свако друштво, сваки грађанин“, написали су УНС, НУНС и СИНОС у писму амбасади и Влади Велике Британије пре две године.

Удружења и Синдикат тада су истакли да ће одлука Владе Велике Британије о изручењу Асанжа стајати као трајна претња  сваком истраживачком новинару, сваком борцу против прљавих пројеката, насиља и злочина било да иза њих стоје државе, тајкуни, интересне групе или појединци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси