Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Хоће ли и ко одговарати за злоупотребе имена и личних података познате новинарке у политичким предизборним играма?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 11. 2023.

Аутор: А. Ничић, Д. Бјелица Извор: УНС

Хоће ли и ко одговарати за злоупотребе имена и личних података познате новинарке у политичким предизборним играма?

Да би бирач подржао неку изборну листу, потребно је да уз личну карту код јавног бележника овери Изјаву подршке на којој је у обавези да напише име, презиме, датум рођења, адресу, јединствени матични број и потпише се, рекли су УНС-у у две београдске канцеларије јавног бележника. За оверу Изјаве подршке, упутили су нас, неопходно је лично присуство. УНС је сазнао да је иста процедура и код општинског оверитеља. Како је могуће и ко је одговоран што је упркос јасно одређеној процедури дошло до свесне злоупотребе података познатке новинарке Јелене Зорић у политичкој утакмици?

Запослени у канцеларијама јавног бележника наводе да су обрасце Изјаве подршке оверавали на свом радном месту, али и да су одлазили на терен, где је процедура била идентична.

За оверу изјаве подршке неопходно је било, како су објаснили, да грађанин јавном бележнику донесе два попуњена примерка обрасца Изјаве подршке, од којих један задржава бележник.

Грађанин оверу изјаве подршке плаћа 30 динара. Као и приликом овере сваког документа, даје на увид личну карту, а кад се процедура заврши, потписује се у књигу јавног бележника.

 

Политичка партија или група грађана која је намеравала да учествује на изборима за одборнике Скупштине града Београда 17. децембра у обавези је била да, између осталог, Градској изборној комисији преда 3000 оваквих оверених изјава.

На списку се поред имена и презимена бирача који пружа подршку, морало навести и име и презиме јавног бележника или општинског оверитеља који је оверио изјаву подршке.

Дакле, својим именом и презименом јавни бележник, односно, општински оверитељ гарантује да је неки грађанин подржао одређену изборну листу. У овом случају, иако то није учинио.

 

 

Позната новинарка Јелена Зорић у понедељак је, одмах по сазнању, обавестила јавност да није дала подршку ниједној политичкој партији нити би то као новинар чинила.

Њено име и лични подаци нашли су се на изборним листама за предстојеће београдске изборе  „Ћале, ово је за тебе“ и „Србија на Западу“.

Ко је све одговоран и има ли последица?

Из групе грађана „Ћале, ово је за тебе“ Петар Ђурић, на чијем се списку подршке нашло име Јелене Зорић, за сајт УНС-а кажу да не сносе никакву одговорност. 

Тачност података из изјава подршке које су предали не гарантују они, кажу, већ оверитељи, односно јавни бележници.

„Изјаву бирача подноси свако физичко лице за себе, а за тачност података гарантује онај ко ту изјаву оверава. Подносилац листе не врши оверу, већ надлежни државни орган, а то је јавни бележник или општински оверитељ“, рекли су из ове групе грађана на питање УНС-а како су се подаци Јелене Зорић нашли у изјавама подршке бирача иако она није подржала њихову изборну листу.

Ипак, адвокаткиња УНС-а Гордана Константиновић каже да оштећени, у овом случају новинарка, има право да поднесе кривичну пријаву против свих лица која су учествовала у злоупотреби података, укључујући и особу која је предала списак.

Задатак надлежног тужилаштва је, каже адвокаткиња УНС-а, да утврди ко је заиста одговоран.

„Јелена Зорић има право да поднесе кривичну пријаву против особе која је фалисификовала њен потпис уколико зна о коме се ради, а уколико не зна, пријаву подноси против НН лица.  Она може да поднесе више кривичних пријава у односу на различите особе. Против свих особа које су учествовале у злоупотреби њених података може поднети пријаву за кривично дело неовлашћено прикупљање личних података“, додала је Константиновић.

Кривична пријава се, како је објаснила, подноси и против оверитеља, односно особе која је испред града, општине или јавног бележника оверила исправу неистинитог садржаја.

У односу на ту особу, додаје, подноси се кривична пријава за кривично дело Фалсификовање службене исправе.

Без могућности увида

Одмах по сазнању да се њено име и лични подаци налазе на списковима подршке двема партијама које ће учествовати на предстојећим београдским изборима Јелена Зорић тражила је да се поништи решење о проглешењу изборне листе и да јој Градска изборна комисија омогући увид у документацију. Истог дана, касно у понедељак вече, одговорено јој је да је одбијена.

УНС је имао увид у решење ГИК-а које је дошло као одговор на новинаркин приговор на листу „Ћале, ово је за тебе“ – Петар Ђурић. У њему пише да ГИК  нема овлашћење да утврђује веродостојност података, као и да би изборна листа „Ћале, ово је за тебе“ имала 3 000 потписа подршке и без оног од Јелене Зорић.

Градска изборна комисија је упутила новинарку да правду потражи у судском поступку – парничном, да би доказала неистинитост исправе, а у кривичном да би утврдила које је кривично дело начињено уколико су јој злоупотребљени подаци.

Не знају распоред потписника

Председник Нове странке Владимир Ковачевић, у чијој је документацији такође пронађена изјава подршке Јелене Зорић коју она није дала, рекао је за Н1 у понедељак увече да је забринут због фалсификовања потписа подршке његовој изборној листи и додао да сумња да је потпис познате новинарке накнадно убачен.

УНС је због тога јуче у подне послао Новој странци питање да ли су дошли до документације коју су предали Градској изборној комисији, као и који је по реду потписник Зорић, с обзиром на то да је Ковачевић рекао да је накнадно убачена, али одговор до сада нисмо добили.

На исто питање УНС-у су из групе грађана „Ћале, ово је за тебе“ Петар Ђурић навели да „заиста не знају распоред свих 3384 потписника“.

Јелена Зорић није једина новинарка чији су се подаци нашли међу изјавама подршке некој изборној листи.

УНС је питао групу грађана „Ћале ово је за тебе“ да ли је неко од новинара дао потпис подршке њиховој листи, а да знају да је заиста подржао оно што раде.

„Зашто се врши издвајање новинара из 3384 потписа, а не лекари, учитељи, радници, службеници или било који други обични грађанин без обзира на професију?“, рекли су из ове групе грађана.

Отворено залагање за једну политичку странку или опцију неспојиво је с новинарском професијом пише у Кодексу новинара Србије.

У Кодексу се наводи и да „учешће у политичкој, изборној или медијској кампањи (политичке странке/компаније, и слично), не може да се обавља истовремено с новинарским/уредничким послом“.

Зато не треба да чуди што је Јелена Зорић за Нову С рекла да изјаву подршке не би дала ни свом оцу јер би то нарушило њен новинарски кредибилитет.

_____________________________________________________________

*Текст је измењен 30. новембра тако што је у првом пасусу додата реченица: "УНС је сазнао да је иста процедура и код општинског оверитеља". Такође, у шестом и седом пасусу додато је: "општински оверитељ".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси