Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Медији који до фебруара не доставе податке АПР-у, биће избрисани из Регистра медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 11. 2023.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Медији који до фебруара не доставе податке АПР-у, биће избрисани из Регистра медија

Издавачи медија, уколико нису то већ учинили, имају рок од три месеца (до 4. фебруара 2024. године) да Агенцији за привредне регистре доставе податке о главном уреднику медија и лицима којa имају више од 5% удела у оснивачком капиталу издавача, иначе ће бити избрисани из Регистра медија, прописано је Законом о јавном информисању и медијима.

Како се наводи у члану 154. Закона, „издавач је дужан да у року од три месеца од дана ступања на снагу закона (4. новембар, прим.нов.), уколико то већ није учинио, региструје податке о медију из члана 47. став 1. тач. 2) и 8) овог закона“.

Подаци се односе на „лично име и ЈМБГ домаћег физичког лица или број пасоша и државу издавања пасоша страног физичког лица које је главни уредник медија“ (тачка 2) и „документ који садржи податке о правним и физичким лицима која непосредно или посредно имају више од 5% удела у оснивачком капиталу издавача, податке о њиховим повезаним лицима у смислу закона којим се уређује правни положај привредних друштава и податке о другим издавачима у којима та лица имају више од 5% удела у оснивачком капиталу“ (тачка 8).

Закон прописује да, уколико издавач не региструје ове податке у прописаном року регистратор ће медиј избрисати из Регистра по службеној дужности, без доношења посебног акта о брисању.

Иначе, промене регистрованих података, по Закону, пријављују се Регистру најкасније у року од 15 дана од дана када је промена настала.

Закон о јавном информисању и медијима први пут прописује и да се, у случају да се подаци из импресума медија и подаци из Регистра не подударају, као исправни сматрају подаци регистровани у Регистру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси