Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Преписка Синдиката новинара Србије и Маје Север, председнице Европске федерације новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 11. 2023.

Аутор: УНС/СИНОС Извор: УНС/СИНОС

Преписка Синдиката новинара Србије и Маје Север, председнице Европске федерације новинара

На јучерашње отворено писмо Синдиката новинара Србије (СИНОС), одговорила је Маја Север, председница Европске федерације новинара (ЕФЈ), а потом је уследило и ново писмо СИНОС-а.

СИНОС је у отвореном писму информисао ЕФЈ да су у Закон о јавном информисању уведене одредбе које штите радна права новинара и медијских радника, али и да они који су то покушали да спрече, сада шире неистине о раду овог синдиката.

Маја Север, председница ЕФЈ-а у свом одговру захвалила се Драгани Чабаркапи, председници СИНОС-а и написала  да пажљиво прати напредак у обрани синдикалних права у Србији и ангажовање СИНОС-а.

СИНОС се потом огласио новим писмом које преносимо у целости.

СИНОС председници ЕФЈ: Новинарска и медијска удружења која шире неистине о нама опструишу наше напоре да се потпише грански колективни уговор јер ће их обавезати да измирују обавезе према колегама

Поштована Мајо,

Хвала на брзом одговору. За нас је веома значајно што Европска федерација новинара прати напредак у одбрани радног права у Србији и напоре нашег синдиката. СИНОС остаје при својим ставовима на којима инсистира од оснивања 2002 године: успостављање социоекономског дијалога и потписиваје гранског колективног уговора који је кровна заштита за све запослене у медијској делатности.

Као што смо вас више пута обавештавали поједина новинарска и медијска удружења и организације, из својих разлога, игноришу и опструишу наше напоре да се то реализује. Објашњење је једноставно - многи чланови тих удружења су ВЛАСНИЦИ локалних и регионалних медија  и знају да ће их Национални колективни уговор обавезати на поштовање закона, плаћање доприноса држави (што сада не раде), редовну исплату загарантованих плата (што, такође не раде) што ће их, на крају, натерати да угасе своје медије. 

 СИНОС неће одустати од својих намера и о свему ћемо вас, као и до сада, редовно обавештавати.

У овом трентку уз подршку Међународне федерације новинара радимо кампању да се у два јавна сервиса, РТВ и РТС, у радни однос приме колеге које годинама, неки и деценијама раде на привременим и повременим пословима и немају никаква права из радног односа. Очекујемо да нас и ЕФЈ подржи у тој акцији.

Срдачно,

За СИНОС,

Председница Извршног одбора

Драгана Чабаркапа 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси