Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Подкасти "Релативизација" и "Локомотива" трајно уклоњени са Јутјуба, главни уредник портала РТ Балкан Врзић: Нисмо добили никакво образложење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 11. 2023.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Подкасти "Релативизација" и "Локомотива" трајно уклоњени са Јутјуба, главни уредник портала РТ Балкан Врзић: Нисмо добили никакво образложење

Јутјуб је данас угасио канале "Релативизација" и "Локомотива" којима је управљала медијска кућа РТ Балкан. Иако после гашења Јутјуб канала корисници обично добијају имејл у којем се наводи разлог укидања канала, главни уредник портала РТ Балкан Никола Врзић каже за сајт Удружења новинара Србије (УНС) да РТ Балкан није добио никакво образложење од ове компаније.

Досад је, каже Врзић, медијској кући РТ Балкан угашено седам Јутјуб канала, а разлоге гашења никада нису добили.

"Летос је укинут и канал који сам ја водио -  'Мојих пет минута'. Јутјуб канали се гасе без било каквог образложења и било каквог упозорења. Речено нам је да је требало да уследе бар три упозорења пре укидања Јутјуб канала, али ниједно нисмо добили. Од надлежних, непознатих особа које нису са српског говорног подручја, добијамо одговоре да је процес у току. Који процес? Ко га води? То ми све личи на Кафкин процес", додаје Врзић.

Као потенцијалне разлоге због којих одређени канал може бити угашен, Јутјуб наводи кршење смерница заједнице у које се убрајају тешке злоупотребе, говор мржње, лажно представљање или пак непоштовање ауторских права.

Врзић, међутим, сматра да су разлози за уклањање садржаја геополитички и да немају везе са кршењем стандарда Јутујуб заједнице.

"Јесу то приватне компаније, али се очекује да задрже минимум професионализма. Џејмс Рубин, бивши портпарол Мадлен Олбрајт, задужен за борбу против, како кажу, руског малигног утицаја на Балкану, тражио je да се онемогући рад нашој редакцији. Мислим да је овим Јутјуб поступио по тој врсти налога", истакао је он.

У прилог томе, како истиче, иде чињеица да су укинути и канали који немају везе са политиком, али имају везе са медијском кућом РТ Балкан, попут канала "Савети за возаче".

Иначе, иако је Јутјуб угасио канал и уклонио сав садржај повезан са подкастом "Локомотива", компанија Мета то није учинила, те су исечци из овог подкаста још увек доступни на Инстаграму.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.11.

2023.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 14:12

Малигнитет

Ретко објављујем своје коментаре на Јутјубу. Сматрам, боље да сам себе укинем, него да ме они укидају.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси