Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС са 73 организације у отвореном писму упозорава: Нећемо дозволити да Анти-СЛАП директива буде пропуштена шанса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

13. 11. 2023.

Аутор: Александра Ничић Извор: УНС

УНС са 73 организације у отвореном писму упозорава: Нећемо дозволити да Анти-СЛАП директива буде пропуштена шанса

Удружење новинара Србије (УНС) је заједно са 73 новинарских удружења и организација цивилног друштва упутило отворено писмо Савету Европе, Европском парламенту и Европској комисији у коме упозорава да тренутна верзија Анти-СЛАП директиве због недостатка кључних одредби није довољно ефикасна за сузбијање СЛАП тужби, којих је у Европи све више.

УНС и остале организације наводе да Нацрту Анти-СЛАП директиве пре свега недостају одредбе које би омогућиле да СЛАП тужбе већ у најранијој фази судског поступка буду одбачене. Уколико ово не буде омогућено, документ ће бити празан и без сврхе, додаје се у отвореном писму.

Осим тога, непрецизне одредбе о накнади штете омогућавају да свака држава чланица одлучује колике ће ове накнаде бити, а све то доводи до неједнаких механизама за сузбијање СЛАП тужби.

У ревидираној верзији Нацрта Анти-СЛАП директиве проблематично је и, како наводе новинарске и организације цивилног друштва, брисање дефиниције "прекограничних СЛАП тужби". На тај начин је, упозорава се у писму, појам "прекограничних СЛАП тужби" имплицитно сведен само на оне тужбе у којима укључене стране живе у различитим државама чланицама Савета Европе. У првобитној верзији појам прекограничних СЛАП тужби односио се превасходно на то да њихов значај превазилази границе неке земље. Оваква дефиниција обухватала је много више случајева.

"То значи да ће Директива бити применљива само у неколицини случајева, а хиљаде оштећених страна неће моћи да се позове ни на једну од заштитних мера из Директиве", наводи се у писму.

Организације чланице Европске коалиције против СЛАП тужби (CASE), међу којима је и УНС, у претходном периоду интензивно су информисале јавност о СЛАП тужбама, како би подстакле конструктивну дискусију о томе шта би требало да буде уврштено у Директиву.

"Иако се чини да су наши напори игнорисани, нећемо дозволити да ово буде пропуштена прилика. Нећемо подржати разводњену Директиву која не пружа значајну заштиту новинарима, медијима, активистима и организацијама цивилног друштва у Европи. Желимо да ова Директива буде модел за амбициозно законодавство против СЛАП-а у Европи, али и у целом свету", закључују чланице CASE-a.

Писмо је упућено Савету Европе, Европском парламенту и Европској комисији непосредно пред улазак у завршну фазу преговора о Анти-СЛАП Директиви, а поред УНС-а писмо су потписале многобројне новинарске организације међу којима је и Европска федерација новинара (EFJ).

Иначе, СЛАП тужбе подносе моћници најчешће против новинара и представника организација цивилног друштва са циљем застрашивања, оптерећивања, кажњавања или узнемиравања због овавештавања јавности о питањима од општег интереса. Акроним СЛАП (Strategic Lawsuit Against Public Participation) се преводи као "стратешке тужбе против учешћа јавности".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси